Διεθνή

Ανακαλύφθηκαν «σημάδια» Νεάρτενταλ σε σπήλαιο της Γαλλίας

Ανακαλύφθηκαν «σημάδια» Νεάρτενταλ σε σπήλαιο της Γαλλίας Φωτογραφία: pexels
Ανακαλύφθηκαν σημάδια - από τα παλαιότερα - σπηλαίου Νεάντερταλ στη Γαλλία, χρονολογούνται 75.000 χρόνια πίσω.

Παράξενα σημάδια που ήταν κρυμμένα σε ένα γαλλικό σπήλαιο για έως και 75.000 χρόνια έχουν ταυτοποιηθεί ως οι παλαιότερες «χαράξεις» που έγιναν από Νεάντερταλ.

Τα σημάδια, γνωστά ως δακτυλοσκοπήσεις, θα μπορούσαν να παρέχουν βασικές πληροφορίες σχετικά με την καλλιτεχνική έκφραση στον αρχαίο ανθρώπινο συγγενή, λένε οι ειδικοί.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Τουρ ανέλυσε σημάδια που βρέθηκαν σε έναν τοίχο στο σπήλαιο La Roche-Cotard στη γαλλική περιοχή Centre-Val de Loire.

Σύμφωνα με την Daily Mail, αυτά περιλάμβαναν μακριές γραμμές, παύλες και τελείες που βρέθηκαν σε διάφορα σημεία του σπηλαίου.

Δημιούργησαν τρισδιάστατα μοντέλα των σημάτων για να τα συγκρίνουν με παρόμοια σημάδια που έχουν γίνει από ανθρώπους.

Με βάση το σχήμα, την απόσταση και τη διάταξη αυτών των χαράξεων, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για σχήματα που δημιουργήθηκαν από τα δάχτυλα των Νεάντερταλ κάνοντας εσοχές σε μια μαλακή επιφάνεια.

Αναλύοντας ιζήματα που βρέθηκαν στην περιοχή, επεξεργάστηκαν ότι το σπήλαιο είχε κλείσει πριν από περίπου 57.000 χρόνια.

Δεδομένου ότι οι χαράξεις δεν απεικονίζουν κάποιο ζώο ή αντικείμενο, η πρόθεση πίσω από αυτές είναι ασαφής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Επιπλέον δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους αποτελούν απόδειξη ότι η συμπεριφορά και οι δραστηριότητες των Νεάντερταλ ήταν παρόμοια πολύπλοκες και ποικίλες με εκείνες των δικών μας προγόνων.

Προηγούμενα ευρήματα χαρακτικής από Νεάντερταλ περιλαμβάνουν μια βραχογραφία που ανακαλύφθηκε στο Γιβραλτάρ και χρονολογείται πάνω από 39.000 ετών και ένα χαραγμένο οστό ελαφιού ηλικίας 51.000 ετών.