Διεθνή

Η πολλά... υποσχόμενη σύνοδος των BRICS

Η πολλά... υποσχόμενη σύνοδος των BRICS Φωτογραφία: ΑΠΕ
Καθώς η Νότια Αφρική αναμένει να φιλοξενήσει την 15η Σύνοδο Κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο κόσμος περιμένει με «κομμένη την ανάσα» τον αντίκτυπο στην παγκόσμια σκηνή αλλά και στο δολάριο.

Οι BRICS, που δημιουργήθηκαν ως BRIC και αργότερα προσχώρησε η Νότια Αφρική, αποτελούν «φάρο» οικονομικής αισιοδοξίας, παρουσιάζοντας μια εναλλακτική παγκόσμια τάξη που αμφισβητεί την κυριαρχία των παραδοσιακών θεσμών.

Η Νότια Αφρική είναι έτοιμη να φιλοξενήσει την περίφημη 15η Σύνοδο Κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου 2023.

Τώρα, στο μεταίχμιο αυτού του γεγονότος-ορόσημο, ο κόσμος  - κυρίως οι Αμερικάνοι - περιμένει με αγωνία να δει την εξέλιξη αυτής της συμμαχίας στην παγκόσμια σκηνή.

Τον περασμένο μήνα, στο Νέο Δελχί, ο Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ, αναπληρωτής πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, δήλωσε ότι η Ρωσία πρωτοστατεί τώρα στην ανάπτυξη ενός νέου νομίσματος.

Εβδομάδες αργότερα, στο Πεκίνο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, δήλωσε: 

«Γιατί όλες οι χώρες πρέπει να βασίζουν το εμπόριό τους στο δολάριο».

Όμως, το γεγονός ότι ξένες κυβερνήσεις θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από το δολάριο των ΗΠΑ δεν είναι κάτι καινούργιο.

Οι φήμες για την εκθρόνιση του δολαρίου, άλλωστε, είχαν γίνει πρωτοσέλιδο από τη δεκαετία του 1960.

Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν οι BRICS έκαναν πράξη τη δημιουργία ενός δικού τους νομίσματος 

Αν οι BRICS χρησιμοποιούσαν μόνο το brics - coin  για το διεθνές εμπόριο, θα μπορούσαν να ξεφύγουν από την ηγεμονία του δολαρίου.

Οι BRICS θα είναι, επίσης, σε θέση να επιτύχουν ένα επίπεδο αυτάρκειας στο διεθνές εμπόριο.

Το χειρότερο σενάριο όμως είναι πώς για να εκτοπίσει το δολάριο, το brics - coin, θα χρειαστεί επίσης ένα ασφαλές κεφάλαιο (περιουσιακά στοιχεία), για να μπορεί να «επιβιώνει» όταν δεν θα χρησιμοποιείται για εμπορικές συναλλαγές. 

Για αρχή, επειδή οι BRICS έχουν εμπορικό πλεόνασμα και πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών, το brics - coin δεν θα αντιμετώπιζε μεγάλο κίνδυνο.  

Τα οικονομικά των BRICS αντιπροσωπεύουν το 27% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και πάνω από το 18% του παγκόσμιου εμπορίου.

Τα κράτη - μέλη καταγράφουν επίσης το 50% της συνολικής παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός που τις καθιστά τις σημαντικότερες χώρες που προωθούν την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Μάστιγα» για τις ΗΠΑ το δολάριο (;)

Πολλοί Αμερικανοί φοβούνται το ενδεχόμενο το δολάριο να «πέσει από τον θρόνο». 

Ο παγκόσμιος ρόλος του δολαρίου ήταν πάντα ένα δίκοπο μαχαίρι για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και το δολάριο παρέχει έξτρα «όπλα» στην φαρέτρα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αυξάνοντας την τιμή του δολαρίου, αυξάνει το κόστος των εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών στον υπόλοιπο κόσμο, μειώνοντας τις εξαγωγές και κοστίζοντας θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως και να έχει, η βασιλεία του δολαρίου δεν είναι πιθανό να τελειώσει εν μία νυκτί - αλλά ένα μπρικ θα ξεκινούσε την αργή διάβρωση της κυριαρχίας του.

Η επέκταση των BRICS

Οι BRICS επιδιώκουν να διευρύνουν περαιτέρω τους ορίζοντες των δραστηριοτήτων τους. Είναι ανοικτοί και σε νέα μέλη και το 2021, χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαγκλαντές και η Ουρουγουάη έγιναν ενδιαφερόμενοι αποκτώντας μετοχές της.

Εδώ και χρόνια, οι χώρες μέλη των BRICS επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο και η διαδικασία επιταχύνθηκε πρόσφατα με τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία μετά τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Παρόλο που οι BRICS αντιμετωπίζουν ορισμένα τρωτά σημεία, όπως η απειλή να μετατραπούν σε ένα κινεζοκεντρικό φόρουμ λόγω της οικονομικής και εμπορικής υπεροχής τους, αυτή η πολλά υποσχόμενη συμμαχία τολμά να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό όραμα για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.