Διεθνή

«Λευκός καπνός» και συμφωνία για φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας στο «τιμόνι» της ΕΕ

«Λευκός καπνός» και συμφωνία για φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας στο «τιμόνι» της ΕΕ
Συμφωνία για φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας στην Σύνοδο Κορυφής.

Οι ηγέτες της ΕΕ επέλεξαν τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ επέλεξαν επίσης τον Αντόνιο Κόστα και την Κάγια Κάλλας για τις υψηλότερες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι τα πρόσωπα εγκρίθηκαν με ειδική πλειοψηφία (σ.σ. τουλάχιστον 21 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού).

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν σχεδόν αμέσως το πράσινο φως πρώτα στις υποψηφιότητες του Αντόνιο Κόστα και της Κάγια Κάλας. Η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εγκρίθηκε στο τέλος, ενώ η συζήτηση και η ψηφοφορία για τα κορυφαία αξιώματα διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα. Από την αίθουσα είχαν αποχωρήσει η Εσθονή πρωθυπουργός, λόγω υποψηφιότητας, και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μετά την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 18 Ιουλίου, στην πρώτη Ολομέλεια της νέας Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο. Για την έγκρισή της χρειάζονται τουλάχιστον 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.

Απείχε η Μελόνι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζ. Μελόνι κατέστησε σαφές στους ηγέτες ότι ήταν εκνευρισμένη που έμεινε εκτός διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι η πολιτική της ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Το βράδυ της Πέμπτης απείχε από το να υποστηρίξει τη δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν και καταψήφισε τους Κόστα και Κάλας.

To στίγμα των προθέσεών του, έδωσε νωρίτερα, ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, ο οποίος τάχθηκε με ανάρτησή του στο Twitter υπέρ της τριάδας Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας, δηλώνοντας ότι οι υποψηφιότητές τους πληρούν τόσο πολιτικά, όσο και γεωγραφικά κριτήρια, από την άποψη της τήρησης των ισορροπιών. Παράλληλα, μετέφερε τη θετική του εμπειρία από τη συνεργασία μαζί τους, γεγονός που αξιολογείται ως σημαντικό, καθώς η Τσεχία ανήκει στο ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) της Μελόνι.

{https://x.com/P_Fiala/status/1806421752987152766}

«Τορπίλη» από Γερμανία - Γαλλία

Νωρίτερα πάντως Γαλλία και Γερμανία αιφνιδίασαν τους υπόλοιπους ηγέτες καθώς ζήτησαν από κοινού ένα ευρύ φάσμα τροπολογιών πάνω σε αυτήν για την επόμενη πενταετία.

Πρόκειται, σύμφωνα με το Politico, για ένα έγγραφο που προετοιμαζόταν εδώ και μήνες από τον Σαρλ Μισέλ και συζητήθηκε μεταξύ αξιωματούχων των κρατών της ΕΕ. Ωστόσο, αυτή η κίνηση φέρεται να εξόργισε τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ.

Ειδικότερα, Παρίσι και Βερολίνο πρότειναν μία σειρά από αλλαγές στην ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν την ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα κύρια σημεία είναι τα εξής:

- Για την πολιτική για το κλίμα: «Να συνεχίσουμε την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη της Πράσινης Συμφωνίας».

- Για την άμυνα: «Μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του».

- Για την πολιτική ανταγωνισμού: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρακτικές ανταγωνισμού και να επιτρέψουμε τη σύσταση κοινοπραξιών και ενοποίησης σε βασικούς τομείς, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα».

- Σχετικά με τη διεύρυνση: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει την ανάγκη να τεθούν οι απαραίτητες εσωτερικές βάσεις και μεταρρυθμίσεις για την εκπλήρωση των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών της Ένωσης και την αντιμετώπιση βασικών ερωτημάτων που σχετίζονται με τις προτεραιότητες και τις πολιτικές της, καθώς και την ικανότητά της να ενεργεί έναντι μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και όλο και πιο περίπλοκες προκλήσεις».

Την ίδια στιγμή, οι δύο χώρες θέλουν να διαγραφεί μία παράγραφος σχετική με την άμυνα: «Εμβληματικά έργα και αμυντικές πρωτοβουλίες κοινού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την ΕΕ».