Διεθνή

H πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και η επέκταση της οικονομικής συνεργασίας στην Κεντρική Ευρώπη

H πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και η επέκταση της οικονομικής συνεργασίας στην Κεντρική Ευρώπη
Στην κεντρική Ευρώπη έχουν αναπτυχθεί σημαντικές πρωτοβουλίες για τη συνεργασία των κρατών-μελών της Ε.Ε πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το Μεταναστευτικό, η Ανάπτυξη, η Αγροτική Πολιτική και η διεύρυνση προς την ανατολή και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Μία εξ’ αυτών η λεγόμενη 3SI (Three Seas Initiative) συγκεντρώνει στην παορύσα φάση τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς στο διήμερο 6-7 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει την Σύνοδο της στο Βουκουρέστι, σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών προκλήσεων για την Ε.Ε και με τη γειτονική Ουκρανία να δίνξει σκληρή μάχη για την προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας.

Πρόκειται για ένα forum με τη συμμετοχή 12-κρατών που προάγει την οικονομική συνεργασία στις περιοχές της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης θάλασσας. Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εστονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πολυεπίπεδα σε ένα κρίσιμο γεωγραφικό κομμάτι της Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνδέεται άμεσα με δύο μεγάλα projects με έντονο γεωπολιτικό αποτύπωμα όπως:

Τον αυτοκινητόδρομο βορρά-νότου "Via Carpathia", που συνδέει την Klaipėda στη Λιθουανία με τη Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα.

Την υποδομή υγροποιημένου φυσικού αερίου, με θαλάσσιους τερματικούς σταθμούς στην Πολωνία και την Κροατία και έναν αγωγό σύνδεσης.

Ξεκίνησε από το 2016 με πρωτοβουλία του Πολωνού Προέδρου Αντρέι Ντούντα και του πρώην ομολόγου του Κροάτη Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς. Κατά τη Σύνοδο της Ρίγας το 2022 η Πρωτοβουλία αποφάσισε στη σκιά του πολέμου να ανοίξει έναν πιο στενό δίαυλο επικοινωνίας με την Ουκρανία, παρέχοντας της την ιδιότητα του συμμετέχοντος συνεργάτη, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με την Μολδαβία το επόμενο διάστημα.

Τα όσα συμβαίνουν εδώ και δεκηαεννέα μήνες στην Ουκρανία και οι συνέπειες που έχουν προκληθεί ενισχύει τη σπουδαιότητα αυτής της συνεργασίας, ενώ στόχος είναι στο να εξελιχθεί σε μία βιώσιμη πλατφόρμα που θα βοηθήσει ουσιαστικά στην αύξηση των δεικτών ανθεκτικότητας της Ε.Ε. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι στη συνάντηση του Βουκουρεστίου θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις ΗΠΑ και την Γερμανία που στηρίζουν αναφανδόν το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό τύπο, ο Ρουμάνος Πρόεδρος αποκάλυψε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ότι στην Σύνοδο της ερχόμενης εβδομάδας προοιωνίζεται η διεύρυνση της συνεργασίας με ένα νέο μέλος, την Ελλάδα! Η εξέλιξη αυτή, εφόσον ευωδοθεί, θα συνδεθεί άρρηκτα με την αποφασιστικότητα της ελληνικής Κυβέρνησης να ενισχύσει ακόμα πιο ουσιαστικά τη γεωπολιτική της θέση στο ευρωπαϊκό status quo, ενώ θέτει εκ νέου τη χώρα στο κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής.