Διεθνή

Η ΕΕ ζητά από τις ΗΠΑ να συνεχίσουν την στήριξη σε Ουκρανία, «δεν μπορούμε χωρίς εσάς»

Η ΕΕ ζητά από τις ΗΠΑ να συνεχίσουν την στήριξη σε Ουκρανία, «δεν μπορούμε χωρίς εσάς» Φωτογραφία: ΑΠΕ
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι το μπλοκ των 27 χωρών δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει πλήρως την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την εμπόλεμη Ουκρανία.

Συγκεντρωμένοι οι ηγέτες του ευρωπαϊκού μπλοκ στη Γρανάδα (της Ισπανίας) για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην Ουκρανία εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε την Τετάρτη πώς φοβάται ότι το πρόσφατο χάος εσωτερικά στο Κογκρέσο θα μπορούσε να διαταράξει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, αφού οι εσωτερικές διαμάχες των Ρεπουμπλικανών είχαν περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.

«Η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι σίγουρη, θα την έχει και θα την αυξήσουμε. Αλλά επίσης, την υποστήριξη των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι:

«Βρέθηκα στο Κίεβο πριν από μερικές ημέρες ακριβώς τη στιγμή που μάθαμε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο δεν είχε συμπεριλάβει τη στήριξη προς την Ουκρανία στη μεγάλη συμφωνία για τον προϋπολογισμό, προκειμένου να αποφευχθεί το shutdown».

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη μπορεί να καλύψει το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ εν μέσω ανησυχιών για τη συνεχή υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο, ο Μπορέλ απάντησε:

«Σίγουρα η Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ».

Ο Ζελένσκι δηλώνει σίγουρος για την υποστήριξη των ΗΠΑ

Η Ρωσία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την είδηση ότι το νέο νομοσχέδιο χρηματοδότησης των ΗΠΑ πέρασε χωρίς να συμπεριλαμβάνει νέα βοήθεια για την Ουκρανία.

Επιπλέον, ο Βίκτωρ Μποντάρεφ, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, δήλωσε μέσω Telegram ότι «αυτή είναι η αρχή του τέλους για την Ουκρανία».

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανίστηκε αποφασισμένος μιλώντας σε Ευρωπαίους ηγέτες στην Ισπανία, λέγοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στην Αμερική.

Η θέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι το μπλοκ επεξεργάζεται ένα πακέτο ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (52 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το Κίεβο από το 2024 έως το 2027, χαρακτηρίζοντάς το ως πολύ σημαντικό, διότι η Ουκρανία χρειάζεται προβλεψιμότητα και αξιοπιστία στην άμεση δημοσιονομική στήριξη.

Σκεπτόμενη, φυσικά, τις ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στήριξη της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, η επικεφαλής της ΕΕ δήλωσε:

«Ήταν πολύ σημαντικό που ο Πρόεδρος Μπάιντεν μας ενημέρωσε στις αρχές αυτής της εβδομάδας για το τι αφορά την υποστήριξη προς την Ουκρανία από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Όσον αφορά την εποπτεία της κατάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες, είμαι πολύ σίγουρη για την υποστήριξη της Ουκρανίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό στο οποίο εργάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το χρονοδιάγραμμα».

«Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερές στην στήριξη»

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε εν τω μεταξύ ότι είναι απολύτως πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

«Καθόλου», δήλωσε ο Ρούτε όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν μπορεί να μειώσει την υποστήριξή της προς το Κίεβο.

Ο Ρούτε δήλωσε ότι υψηλόβαθμα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Χάγη και ήταν «σε πλήρη συμφωνία για την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία, διότι πρόκειται για τις κοινές μας αξίες και πρόκειται για την κοινή μας ασφάλεια».

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι μια χώρα το 2022, 2023 θα εισβάλει σε ένα άλλο έθνος, γι' αυτό είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα λύσουν αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.