Διεθνή

«Ο Επισκέπτης», ο εγκέφαλος των επιθέσεων της Χαμάς

«Ο Επισκέπτης», ο εγκέφαλος των επιθέσεων της Χαμάς Φωτογραφία: ΑΠΕ
Ο Μοχάμεντ Ντέιφ είναι διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία ξεκίνησε τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, το Σάββατο.

Το φως της δημοσιότητας «είδαν» βίντεο, λίγες ώρες πριν από την επίθεση του Σαββάτου στο Ισραήλ, που «έδειχαν» ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την επίθεση.

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της εισβολής στο Ισραήλ.

Η μαζική επιδρομή τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει τουλάχιστον 600 ανθρώπους στο Ισραήλ, έχει αφήσει περισσότερους από 2.000 Ισραηλινούς τραυματίες και έχει οδηγήσει την, επί δεκαετίες, εκστρατεία του εναντίον του εβραϊκού κράτους σε ένα νέο βάναυσο και απρόβλεπτο επίπεδο.

Η φωνή στο βίντεο ακούγεται  ήρεμη και ακριβής καθώς μετέδιδε ένα μήνυμα φρίκης...

«Αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος»

«Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων εγκλημάτων κατά του λαού μας, υπό το πρίσμα του οργίου της κατοχής και της άρνησης των διεθνών νόμων και ψηφισμάτων, και υπό το πρίσμα της αμερικανικής και δυτικής υποστήριξης, αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά ώστε ο εχθρός να καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να επιδίδεται σε πανηγύρια χωρίς να λογοδοτεί».

Ακόμη και την ώρα που μετέδιδε το μήνυμά του ο Ντέιφ, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς παραβίαζαν τον συνοριακό φράχτη μεταξύ της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας και του ισραηλινού εδάφους.

Μέσα σε λίγες ώρες, η Χαμάς είχε σημειώσει ένα πρωτοφανές πρώτο χτύπημα εναντίον του Ισραήλ, ενώ παράλληλα πήρε δεκάδες ομήρους - που υπολογίζεται ότι την Κυριακή ήταν περίπου 100.

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες

Για τον Ντέιφ, του οποίου το ψευδώνυμο είναι «ο Επισκέπτης», θεωρείται πολύ σημαντικό να περνούν (οι Παλαιστίνιοι), κάθε νύχτα στο σπίτι ενός διαφορετικού συμπατριώτη τους για να αποφεύγουν τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Κυνηγημένος από το Ισραήλ για δεκαετίες και σχεδόν ανάπηρος, μετά από αεροπορικό δυστύχημα περίπου 20 χρόνια πριν, η ικανότητα του Ντέιφ να ξεγελά τον στρατό του Ισραήλ, σκοτώνοντας στρατιώτες και πολίτες, του χάρισε τον σεβασμό των Παλαιστινίων μαχητών.

Ο Ντέιφ «εκτοξεύτηκε» στα υψηλότερα κλιμάκια της παλαιστινιακής ηγεσίας, επισκιάζοντας τους αντιπάλους του στη Φατάχ, την πιο μετριοπαθή παράταξη που ευνοείται από τη Δύση, και τους ομολόγους του στη Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.

«Είναι σαν Θεός»

«Ακόμη και πριν από αυτό, (την επίθεση), ο Ντέιφ ήταν σαν μια ιερή προσωπικότητα και πολύ σεβαστός τόσο εντός της Χαμάς όσο και από τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο Mkhaimar Abusada, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Al-Azhar στη Γάζα.

«Η μεγαλύτερη επιχείρησή του εναντίον του Ισραήλ θα τον είχε μετατρέψει "σαν θεό"», πρόσθεσε ο Abusada.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη Χαμάς είναι ο τεράστιος αριθμός των ομήρων που μεταφέρθηκαν πίσω στη Γάζα.

Σε συνεντεύξεις, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που γνώριζαν τον Ντέιφ, περιέγραψαν έναν ήσυχο άνθρωπο που δεν ενδιαφερόταν για τις εσωτερικές αντιπαλότητες των παλαιστινιακών φατριών.

Αντίθετα, είπαν, ήταν αποφασισμένος να αλλάξει τη φύση της ισραηλινοαραβικής σύγκρουσης και να χρησιμοποιήσει τη βία ως μέσο για να το πετύχει.

Το Ισραήλ τον θεωρεί υπεύθυνο για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Φαίνεται να ήταν ο ιθύνων νους πίσω από τις επιθέσεις του 1996, που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 50 αμάχους.

Ο Ντέιφ αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους μαχόμενους Παλαιστίνιους και διαμηνύει πως «δεν θα υπάρξει εκεχειρία» με το Ισραήλ, «μόνο αντίποινα».