Διεθνή

Ισραήλ: Η πρώτη παραδοχή λαθών από τον αρχηγό του στρατού για την επίθεση της Χαμάς

ΑΠΕ - ΜΠΕ ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Χερτσί Χαλεβί, παραδέχθηκε για πρώτη φορά λάθη του στρατού της χώρας μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια το Σάββατο 7/10, οι οποίες αιφνιδίασαν τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες.

«Οι ισραηλινές ενοπλες δυνάμεις (IDF) έχουν καθήκον τους την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών και το πρωί του Σαββάτου δεν καταφέραμε να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον», τόνισε ο Χαλεβί, ζητώντας να γίνει μετά τον πόλεμο η αξιολόγηση των λαθών και τόνισε ότι «η σφαγή παιδιών και γυναικών είναι απάνθρωπη», όπως ανέφερε στην πρώτη δημόσια δήλωση που έκανε μετά τις επιθέσεις.

«Οι IDF πολεμούν ανελέητα εναντίον των τρομοκρατών που διέπραξαν αδιανόητες πράξεις. Ο στρατός σκοτώνει τους τρομοκράτες και καταστρέφει τις υποδομές των τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας», συμπλήρωσε.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τους απαχθέντες πίσω στα σπίτια τους», τόνισε, αναφερόμενος σε πάνω από 150 ανθρώπους που απήχθησαν και κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Χαλέβι είπε ότι «θα χτυπήσουμε σκληρά και θα κομματιάσουμε τους ηγέτες της Γάζας», προαναγγέλοντας τη χερσαία επίθεση, ενώ είπε πως η Γάζα θα χτυπηθεί αδιάκοπα και με όλη την ισχύ του Ισραήλ.

«Όποιος αφεθεί επικεφαλής θα καταλάβει πολύ καλά ότι δεν κάνεις τέτοια πράγματα στο κράτος του Ισραήλ» δήλωσε ο επικεφαλής των IDF.

Αναφερόμενος στον Γιάχια Σινγουάρ, τον αρχηγό της Χαμάς στη Γάζα και είπε ότι «η αποτρόπαια επίθεση αποφασίστηκε από τον¨ "ηγεμόνα" στη Γάζα, κάτι που καθιστά τον ίδιο και όλα τα όργανά του υπό αυτόν νεκρούς».

Παράλληλα, ο Χαλέβι ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση στη Γάζα «θα πάρει χρόνο και θα απαιτήσει ψυχραιμία, αλλά είναι καλό που η συνοχή και η αδελφοσύνη μας έχουν ενισχυθεί. Θα δώσουμε ένα αιώνιο χτύπημα στους εχθρούς μας, αυτή είναι η αποστολή μας και είμαστε αποφασισμένοι να την πετύχουμε» ανέφερε.

Εξάλλου, και ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας Γιοάβ Κις έγινε το πρώτο μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης που παραδέχθηκε λανθασμένους υπολογισμούς που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς.

«Αυτό συνέβη υπό την διακυβέρνησή μας, θα βγάλουμε συμπεράσματα και θα λογοδοτήσουμε», τόνισε ο Κις σε συνέντευξή του.