Διεθνή

Εκκενώνουν χωριά στο Βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο, φόβοι για κλιμάκωση με Χεζμπολάχ

Εκκενώνουν χωριά στο Βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο, φόβοι για κλιμάκωση με Χεζμπολάχ Φωτογραφία: ΑΠΕ
Η εφαρμογή του σχεδίου, εκκένωσης, εγκρίθηκε από τον υπουργό Άμυνας, Yoav Gallant.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και το Υπουργείο Άμυνας δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να δώσουν εντολή εκκένωσης σε πολίτες που ζουν σε πόλεις έως και δύο χιλιόμετρα από τα λιβανέζικα σύνορα εν μέσω επανειλημμένων επιθέσεων με ρουκέτες και πυραύλους από τη Χεζμπολάχ και τις συμμαχικές παλαιστινιακές παρατάξεις τις τελευταίες ημέρες.

Η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (NEMA) του Υπουργείου Άμυνας και οι IDF ανακοινώνουν την εφαρμογή ενός σχεδίου για την εκκένωση των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ που ζουν στην περιοχή μέχρι 2 χιλιόμετρα από τα λιβανέζικα σύνορα σε κρατικά χρηματοδοτούμενους ξενώνες

Η εφαρμογή του σχεδίου εγκρίθηκε από τον υπουργό Άμυνας, Yoav Gallant.

Πριν από λίγο, η Βόρεια Διοίκηση ενημέρωσε τους επικεφαλής των τοπικών αρχών για την απόφαση. Το σχέδιο θα εφαρμοστεί από τους επικεφαλής των τοπικών δήμων, το Υπουργείο Εσωτερικών και την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (NEMA) του Υπουργείου Άμυνας.

Οι 28 κοινότητες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είναι οι εξής:

Ghajar, Dishon, Kfar Yuval, Margaliot, Metula, Avivim, Dovev, Ma'ayan Baruch, Bara'm, Manara, Yiftach, Malkia, Misgav Am, Yir'on, Dafna, Arab al-Aramshe, Shlomi, Netu'a, Ya'ara, Shtula, Matat, Zari't, Shomera, Betzet, Adamit, Rosh HaNikram, Hanita και Kfar Giladi.

Το Ισραήλ δήλωσε χθές, ότι δεν θέλει πόλεμο στα σύνορά του με τον Λίβανο.

«Δεν ενδιαφερόμαστε για πόλεμο στον βορρά, δεν θέλουμε κλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αν η Χεζμπολάχ επιλέξει τον δρόμο του πολέμου, θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

Στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο, οι ανταλλαγές πυρών και από τις δύο πλευρές των συνόρων και οι απόπειρες διείσδυσης στο Ισραήλ ενόπλων Παλαιστινίων συμμάχων της Χεζμπολάχ πληθαίνουν.

Η χθεσινή ημέρα χαρακτηρίσθηκε από την αύξηση των πολεμικών επιχειρήσεων.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε με ανακοίνωσή της την ευθύνη για νέα επίθεση στην ζώνη της Χανίτα του βορείου Ισραήλ με κατευθυνόμενους πυραύλους υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε απώλειες στις «τάξεις του εχθρού».

Ανησυχίες για νέο μέτωπο

Η αύξηση της ένταση δημιουργεί φόβους για το άνοιγμα νέου μετώπου με την είσοδο της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στην σύρραξη, πράγμα που μπορεί να σύρει σε πόλεμο και τον Λίβανο.

Απέναντι στο φάσμα μίας γενικευμένης ανάφλεξης, πληθύνονται οι εκκλήσεις από όλες τις πλευρές προς τον Λίβανο, καθημαγμένο από τους πολέμους με το Ισραήλ και μία βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, να μείνει στο περιθώριο της σύρραξης.

Η Γαλλία κάλεσε χθες τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί το άνοιγμα νέου μετώπου στην περιοχή. Η Ουάσινγκτον έχει επίσης προειδοποιήσει την Χεζμπολάχ να μην λάβει μία «κακή απόφαση».

Τις πρώτες ημέρες της σύρραξης, η επέμβαση της Χεζμπολάχ παρέμεινε αρκετά περιορισμένη. Αλλά πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι μία χερσαία εισβολή του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την επέμβαση της Χεζμπολάχ.