Διεθνή

Χακάν Φιντάν: «Να ορίσουμε ένα μοντέλο εγγυήσεων στο παλαιστινιακό κράτος, το Ισραήλ σφετερίζεται την γη στην Γάζα»

Χακάν Φιντάν: «Να ορίσουμε ένα μοντέλο εγγυήσεων στο παλαιστινιακό κράτος, το Ισραήλ σφετερίζεται την γη στην Γάζα» Φωτογραφία: ΑΠΕ
Καθώς οι εχθροπραξίες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ συνεχίζονται κατά δεύτερη εβδομάδα, η Τουρκική Δημοκρατία καλεί τη διεθνή κοινότητα να χρησιμοποιήσει την κρίση ως ευκαιρία για μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση.

Η Τουρκική Δημοκρατία παρουσιάζει ένα μοντέλο εγγυήσεων για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης σε χώρες με τις οποίες συζητά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Φιντάν είπε ότι «η πρόταση συζητείται επί του παρόντος σε στενό κύκλο, ενώ η Άγκυρα θα την εκθέσει κατά την διάρκεια της έκτακτης συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας την Τετάρτη με επίκεντρο τη συνεχιζόμενη κρίση στη Γάζα».

«Αυτή είναι μια πρόταση, αν υπάρχουν καλύτερες προτάσεις θα τις αξιολογήσουμε. Ωστόσο, αυτό που είναι σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε αυτή την κρίση ως μέσο για να κάνουμε ένα βήμα προς την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών και να φέρουμε μόνιμη ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε ο Φιντάν, υποδεικνύοντας ότι οι περιφερειακές χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το ζήτημα.

«Αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου ήταν μια έκπληξη για όλους, ιδίως για το Ισραήλ», πρόσθεσε. 

Οι μάχες ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς ξεκίνησε την Επιχείρηση Al-Aqsa Flood, μια πολυδιάστατη αιφνιδιαστική επίθεση που περιελάμβανε ένα μπαράζ εκτοξεύσεων ρουκετών και διεισδύσεων στο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Είπε ότι η εισβολή ήταν αντίποινα για την έφοδο στο τέμενος Al-Aqsa και την αυξανόμενη βία των εποίκων.

Επαναλαμβάνοντας ότι οι άμαχοι δεν πρέπει να στοχοποιούνται, ο Φιντάν δήλωσε ότι η Τουρκική Δημοκρατία ασχολείται με την έντονη διπλωματική κίνηση για να διασφαλίσει την προστασία των αμάχων, τη ροή ζωτικής σημασίας βοήθειας καθώς και την επίτευξη ηρεμίας.

«Όπως γνωρίζετε, πήγαμε στην Αίγυπτο. Θα πάμε στο Λίβανο. Μετά τον Λίβανο, υπάρχει μια έκτακτη έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών στην Τζέντα, θα πάμε εκεί. Ο πρόεδρός μας έχει έντονη κίνηση επαφών, όπως και το υπουργείο μας και οι μονάδες πληροφοριών», συνέχισε.

Διευκρίνισε ότι μετά τον έλεγχο της κατάστασης των αμάχων, οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στο να σταματήσει αυτό το σπιράλ και να επιτευχθεί η ειρήνη.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιβάλει λύση δύο κρατών»

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξαναγκάσει το Ισραήλ προς την κατεύθυνση της αποδοχής της λύσης των δύο κρατών», υπογράμμισε ο Φιντάν.

«Τίποτα δεν γίνεται ενάντια στο Ισραήλ που σφετερίζεται τη γη των Παλαιστινίων στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και αλλού, στην άρνησή του να επιτρέψει μια λύση δύο κρατών και στις προσπάθειές του να αλλάξει το καθεστώς της Ιερουσαλήμ».

«Οι χώρες της περιοχής, ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας θα πρέπει να δώσουν σημασία σε αυτό. Προχωράμε ακόμη περισσότερο και προτείνουμε οι χώρες που θα είναι εγγυητές στην παλαιστινιακή πλευρά να προέρχονται από την περιοχή. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία. Άλλες χώρες θα πρέπει να είναι εγγυητές για το Ισραήλ. Μόλις επιτευχθεί μια συμφωνία με την οποία συμφωνούν και τα δύο μέρη, οι εγγυήτριες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την εκπλήρωση των απαιτήσεών της», είπε.

«Συμφωνεί μαζί μας η Κίνα»

Μιλώντας για το ρόλο της Κίνας και της Ρωσίας, ο Φιντάν είπε ότι η στάση τους είναι ουσιαστική, καθώς είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι απόψεις μας με την Κίνα για το θέμα της Παλαιστίνης συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi καταδίκασε τις ενέργειες του Ισραήλ επειδή «ξεπερνούν τα όρια της αυτοάμυνας» και το κάλεσε να «σταματήσει τη συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας».

Η Κίνα έχει ενισχύσει τον ρόλο της στη Μέση Ανατολή πρόσφατα, ενώ φέτος, μεσολάβησε για μια συμμαχία μεταξύ των πρώην περιφερειακών εχθρών Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.