Διεθνή

Στην Κίνα ο Πούτιν, τι θα συζητήσει με τον «καλέ μου φίλε», Σι

Στην Κίνα ο Πούτιν, τι θα συζητήσει με τον «καλέ μου φίλε», Σι Φωτογραφία: ΑΠΕ
Στις 17 Οκτωβρίου, ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτον, έφθασε στην Κίνα κατόπιν πρόσκλησης του Σι για διήμερη επίσκεψη.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, θα συζητήσουν διεξοδικά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας, καθώς και άλλα θέματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε ενημέρωση.

«Οι αρχηγοί κρατών θα συναντηθούν για να πραγματοποιήσουν μια διεξοδική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», είπε, όταν ρωτήθηκε αν ο Σι και ο Πούτιν θα συζητήσουν το ζήτημα της Ουκρανίας και την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Σήμερα, Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος θα παραστεί στην επίσημη τελετή υποδοχής των επικεφαλής των αντιπροσωπειών στο τρίτο Φόρουμ για τη Διεθνή Συνεργασία Belt and Road, το οποίο θα φιλοξενηθεί από τον Σι και τη σύζυγό του Peng Liyuan.

Οι κύριες εκδηλώσεις του φόρουμ θα πραγματοποιηθούν στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν στις 18 Οκτωβρίου. Ο Πούτιν θα συμμετάσχει στην τελετή έναρξης του φόρουμ. Επίσης, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν ρωσοκινεζικές συνομιλίες, μετά τις οποίες ο Πούτιν θα συνεχίσει μια σειρά διμερών συναντήσεων στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Στο δεύτερο μόλις γνωστό ταξίδι του στο εξωτερικό, αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του τον Μάρτιο, ο Πούτιν και η συνοδεία του προσγειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Πεκίνου το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με βίντεο του Reuters.

Είναι επίσης το πρώτο επίσημο ταξίδι του επικεφαλής του Κρεμλίνου εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης φέτος, αφού επισκέφθηκε το Κιργιστάν, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία, νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το ΔΠΔ, το οποίο κατηγορεί τον Πούτιν για παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία, υποχρεώνει τα 123 κράτη μέλη του δικαστηρίου να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στη Χάγη για δίκη, εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους. 

Το «θα κάνω ότι μου αρέσει» της Κίνας 

Το Πεκίνο έχει απορρίψει τις δυτικές επικρίσεις για τη συνεργασία του με τη Μόσχα, επιμένοντας ότι οι δεσμοί τους δεν παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και ότι η Κίνα έχει το δικαίωμα να συνεργάζεται με όποια χώρα επιλέξει.

Ο Πούτιν επισκέφθηκε για τελευταία φορά την Κίνα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία και η Κίνα κήρυξαν μια "χωρίς όρια" εταιρική σχέση, λίγες ημέρες πριν ο Ρώσος πρόεδρος στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.

Τι είναι το συνέδριο «Ζώνη και Δρόμος»

Το φόρουμ επικεντρώνεται στην πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος», ένα μεγάλο σχέδιο που ξεκίνησε ο Σι πριν από μια δεκαετία και από το οποίο ελπίζει ότι θα δημιουργήσει παγκόσμια δίκτυα υποδομών και ενέργειας που θα συνδέουν την Ασία με την Αφρική και την Ευρώπη μέσω χερσαίων και θαλάσσιων οδών.

Ο Πούτιν έχει επαινέσει την πρωτοβουλία, λέγοντας ότι είναι μια πλατφόρμα για διεθνή συνεργασία, όπου «κανείς δεν επιβάλλει τίποτα στους άλλους».

Από την έναρξη της ουκρανικής σύγκρουσης, η Ρωσία έχει εδραιώσει τους ενεργειακούς της δεσμούς με την Κίνα, σε ένδειξη της οικονομικής τους συνεργασίας.

Η Ρωσία εξάγει περίπου 2,0 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στην Κίνα, περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών της σε αργό πετρέλαιο. Η Μόσχα σκοπεύει επίσης να κατασκευάσει έναν δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, το ταξίδι δεν είναι μια διμερής επίσκεψη, αλλά πραγματοποιείται στο περιθώριο μιας διεθνούς διάσκεψης.

Πηγές: The Reuters, Tass