Διεθνή

Ωρα μηδέν στη Γάζα και προειδοποίηση για χερσαίες επιχειρήσεις από το Ισραήλ: «Προετοιμαζόμαστε...»

Ωρα μηδέν στη Γάζα και προειδοποίηση για χερσαίες επιχειρήσεις από το Ισραήλ: «Προετοιμαζόμαστε...» Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για το επόμενο στάδιο της σύγκρουσης με τη Χαμάς προετοιμάζεται πλέον ο στρατός του Ισραήλ, σύμφωνα με ανάρτηση των IDF στο Twitter.

Συγκεκριμένα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στην «επόμενη φάση» του πολέμου, συμπεριλαμβάνονται και οι χερσαίες επιχειρήσεις

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον της για την ανάληψη δράσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία της ζωής των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

“Μίλησα απευθείας με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον τους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, αλλά και για τη σημασία της προστασίας της ζωής των αμάχων στην Γάζα”, δήλωσε σήμερα ο Κλέβερλι στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου.

“Παρά τις απίστευτα δύσκολες καταστάσεις, απηύθυνα κάλεσμα για την επίδειξη πειθαρχίας και επαγγελματισμού, αλλά και για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης του στρατού του Ισραήλ”, τόνισε ο Βρετανός υπουργός.

{https://twitter.com/spectatorindex/status/1715699078200463821}

Νετανιάχου: «Θα πολεμήσουμε μέχρι την τη νίκη»

Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεσμεύθηκε ότι η χώρα του «θα πολεμήσει μέχρι τη νίκη» στη Γάζα

Η δήλωση του Νετανιάχου έγινε μετά την απελευθέρωση των πρώτων ομήρων από τη Χαμάς, την 59χρονη Τζούντιθ Τάι Ραάναν και τη 18χρονη κόρη της Νάταλι που επανενώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής με την οικογένειά τους έπειτα σχεδόν δύο εβδομάδες.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι παραδόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και βρίσκονται «καθ’ οδόν προς ένα σημείο συνάντησης σε στρατιωτική βάση στο κέντρο της χώρας, όπου τους περιμένουν μέλη της οικογένειάς τους».

«Δύο από τους απαχθέντες μας είναι σπίτι τους. Δεν παραιτούμαστε από τις προσπάθειες να επιστρέψουν όλοι οι απαχθέντες και οι αγνοούμενοι», τόνισε στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι τη νίκη», κατέληξε ο Νετανιάχου.

Ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς των Ταξιαρχιών, Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανακοίνωσε την απελευθέρωσή τους για «ανθρωπιστικούς λόγους». Ωστόσο, στα χέρια της Χαμάς παραμένουν εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων.