Διεθνή

Προοπτικές και εμπόδια για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Προοπτικές και εμπόδια για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Μία από τις πρώτες κινήσεις της ουκρανικής ηγεσίας από τη στιγμή που ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στο έδαφος της, ήταν να υποβάλλει το αίτημα για να ενταχθεί στις τάξεις της Ε.Ε.

Η ευρωπαϊκή οικογένεια στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των αμυνόμενων και συνεχίζει να τους στηρίζει με κάθε μέσο. Αν και η διεύρυνση αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ισχυρό γεωπολιτικό εργαλείο, εντούτοις ακόμα και σε έκτακτες καταστάσεις, όπως η τρέχουσα που αντιμετωπίζει το Κίεβο, χρειάζεται η ενδιαφερόμενη χώρα να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, πριν λάβει το τελικό "οκ" για να γίνει μέλος της σημαντικότερης πολιτικής οντότητας που γνώρισε ποτέ η Ευρώπη.

Το προηγούμενο διάστημα, αρκετές χώρες αλλά και πολιτικοί αναλυτές εξέφραζαν τις αντιρρήσεις ή τους προβληματισμούς τους για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας. Οι ενστάσεις αυτές δεν αφορούσαν μόνο την αστάθεια που έχει προκληθεί λόγω του πολέμου με τη Ρωσία, αλλά και άλλα δεδομένα που συνδέονται ευθέως με τη φιλοσοφία, τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε.

Η διαφθορά στο εσωτερικό είναι ένα στοιχείο προς διερεύνηση με επίσημα κοινοτικά χείλη να το έχουν θέσει δημοσίως, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την έκταση που έχει λάβει. Είναι άραγε στην παρούσα φάση έτοιμη η Ε.Ε να προχωρήσει στη διεύρυνση της; Είναι ένα εύλογο ερώτημα που είχε θέσει σε σχετική ανάλυση που έκανε και ο βρετανικός Guardian στα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Θα θελήσουν χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ελλάδα και άλλες να δεχτούν ένα επιμερισμό της κοινοτικής στήριξης, σε μία περίοδο έντονων αναταράξεων και δημοσιονομικών προκλήσεων; Πως θα αντιδράσει η γερμανική ή η γαλλική πλευρά στο αίτημα να συνεισφέρουν περισσότερο στον κοινοτικό προϋπολογισμό; Αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα για την επόμενη κρίσιμη φάση της συζήτησης και για την κατάληξη της σε ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη συνδέσει το μέλλον της Ουκρανίας με την Ενωμένη Ευρώπη. Από τον Ιούνιο του 2022, η Ουκρανία βρίσκεται εξάλλου σε καθεστώς υπό ένταξης χώρας.

Η πλευρά Ζελένσκι πιέζει, ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Κιέβου και εντός της τρέχουσας χρονιάς, ενώ όλα δείχνουν πως το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Ταυτόχρονα, συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών δείχνουν ότι προετοιμάζεται ήδη το έδαφος για την επόμενη φάση των συζητήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επεσήμανε πως η ουκρανική πλευρά χρειάζεται παρατηρητές στις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, εφόσον επιθυμεί να ενταχθεί στο μπλοκ.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε επιπλέον 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία στο πλαίσιο του πακέτου Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας + (MFA+), το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό ανεβάζει το συνολικό ποσό της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει η Ουκρανία από την ΕΕ από την αρχή του έτους σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον κοινοτικό σχεδιασμό, τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν ουσιαστικά τη χώρα να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, αλλά και να διατηρήσει τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες σε λειτουργία, όπως νοσοκομεία, σχολεία και στέγαση για άτομα που μετεγκαταστάθηκαν. Η συζήτηση για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας έχει ζωηρέψει.

Το ζητούμενο είναι πως οι δύο πλευρές θα βρουν τον κοινό τόπο, προκειμένου και το στοίχημα της διεύρυνσης να κερδηθεί και η ισορροπία να διασφαλιστεί, ώστε να αποτραπούν οι αναταράξεις από την ένταξη μιας χώρας χωρίς προηγούμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα και με την πολεμική σύγκρουση να έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της…..