Διεθνή

Politico: Ο Πούτιν συγκεντρώνει Βορειοκορεάτες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, λέει το Κίεβο

Politico: Ο Πούτιν συγκεντρώνει Βορειοκορεάτες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, λέει το Κίεβο Φωτογραφία: ANATOLY MALTSEV/ΕPA
Αναφορές ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει 10.000 στρατιώτες στη Ρωσία για να ενισχύσει την στρατιωτική της δύναμη απέναντι στην Ουκρανία - Το «σχέδιο νίκης» του παρουσίασε ο Ζελένσκι.

Η Ρωσία συγκεντρώνει τεράστιο αριθμό Βορειοκορεατών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, δήλωσε στο Politico ανώτερος αξιωματούχος των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών.

«Περίπου 3.000 Βορειοκορεάτες έχουν ενταχθεί στο "Τάγμα Μπουριάτ" », δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να κατονομαστεί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η Ουκρανία πολεμά πλέον εναντίον δύο κρατών.

«Ο συνασπισμός των εγκληματιών περιλαμβάνει πλέον (εκτός του Πούτιν) και τη Βόρεια Κορέα - την οικογένεια Κιμ, η οποία υποδουλώνει περισσότερα από 20 εκατομμύρια του κορεατικού λαού. Οι μυστικές μας υπηρεσίες καταγράφουν όχι μόνο τη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, αλλά και τη μεταφορά ανθρώπων», δήλωσε ο Ζελένσκι παρουσιάζοντας το λεγόμενο «σχέδιο νίκης» του στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

«Προορίζονται για εργάτες στα ρωσικά εργοστάσια και για προσωπικό στον ρωσικό στρατό», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Η εφημερίδα Kyiv Independent ανέφερε, επικαλούμενη αξιωματούχο της Δύσης, αναφέρει ότι η Πιονγκγιάνγκ πράγματι έχει στείλει (μέχρι στιγμής) 10.000 στρατιώτες στη Ρωσία για να ενισχύσει τη στρατιωτική της δύναμη απέναντι στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Βόρεια Κορέα προμηθεύει τη Ρωσία με πυραύλους και πυρομαχικά από τις αρχές του 2024.

Τον Ιούνιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν συμφωνία που εμβαθύνει τη στρατιωτική τους συνεργασία και περιλαμβάνει δέσμευση για αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, χαρακτήρισε fake news τις αναφορές για βορειοκορεατικά στρατεύματα που ετοιμάζονται να εισέλθουν σε μάχη.

29276146 8e133

Το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε σήμερα στο ουκρανικό κοινοβούλιο το πολυαναμενόμενο «σχέδιο νίκης» του, καλώντας τους Ουκρανούς να παραμείνουν ενωμένοι σε αβέβαιους καιρούς πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στη σύμμαχό του, τις ΗΠΑ.

Καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες προωθούνται στο ανατολικό τμήμα της χώρας και ένας χειμώνας με ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση πλησιάζει, είπε στους βουλευτές πως το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε κύρια σημεία που εξαρτώνται από τους συμμάχους του Κιέβου, περιλαμβανομένης μιας άνευ όρων πρόσκλησης στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ειδική υποστήριξη σε όπλα.

«Μαζί με τους εταίρους μας, πρέπει να αλλάξουμε τις περιστάσεις έτσι ώστε ο πόλεμος να τελειώσει. Ανεξάρτητα από το τι θέλει ο Πούτιν. Πρέπει όλοι να αλλάξουμε τις περιστάσεις ώστε η Ρωσία να αναγκαστεί στην ειρήνη», είπε ενώπιον των βουλευτών και ανώτατων αξιωματούχων.

Το τρίτο σημείο του τονίζει την ανάγκη η Ουκρανία να αποκτήσει ικανότητα πυρηνικής αποτροπής η οποία, όπως είπε, θα (πρέπει να) είναι επαρκής ώστε να μπορεί να καταστρέψει τη ρωσική στρατιωτική δύναμη. Δεν επεκτάθηκε, αλλά είπε πως υπάρχει ένα επιπρόσθετο μυστικό παράρτημα το οποίο δεν μπορεί να αποκαλύψει.

Το σχέδιο, είπε, προβλέπει επίσης έναν δυτικό ρόλο στην υπεράσπιση των φυσικών μεταλλευτικών πόρων της Ουκρανίας από ρωσικές επιθέσεις καθώς και υποσχέσεις για μεταπολεμική ανοικοδόμηση.

Την ομιλία του παρακολούθησε η ηγεσία του στρατού, των υπηρεσιών πληροφοριών και των πολιτικών αξιωματούχων καθώς και οι βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους σηκώνονταν κατά διαστήματα για να χειροκροτήσουν.

Κρεμλίνο: Το Κίεβο πρέπει να «συνέλθει»

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει με λεπτομέρειες το σχέδιο του Ζελένσκι, όμως το Κίεβο πρέπει να «συνέλθει» και να συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα της πολιτικής που ασκεί.

Έπειτα από δυόμισι χρόνια πολέμου, ο Ζελένσκι επιδίωξε με την ομιλία του να πείσει την εξαντλημένη κοινή γνώμη στην Ουκρανία ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σύντομα και να τονίσει πόσο σημαντικό είναι οι Ουκρανοί να παραμείνουν ενωμένοι καθώς οι πολεμικές προκλήσεις συσσωρεύονται.

«Επιτύχαμε και επιτυγχάνουμε αποτελέσματα στις μάχες χάρη στην ενότητά μας. Επομένως, παρακαλώ μην χάσετε τη ενότητα», είπε.

Ο Ζελένσκι είπε ακόμη ότι θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο, Πέμπτη, προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιό του.