Πολιτική

Ποια ήταν η Βάσω Παπανδρέου, ενός λεπτού σιγή στην Βουλή

Ποια ήταν η Βάσω Παπανδρέου, ενός λεπτού σιγή στην Βουλή
Μετά από μακρά και επίμονη ασθένεια πέθανε σήμερα το πρωί το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου σε ηλικία 80 χρόνων.

Με ενός λεπτού σιγή τίμησαν τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας τη μνήμη της Βάσως Παπανδρέου, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Την είδηση της ξαφνικής απώλειας του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ έκανε γνωστή στο Σώμα ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος ανέφερε: «Πριν από λίγο έφυγε η Βάσω Παπανδρέου. Έδειχνε απαράμιλλο θάρρος στην άποψη της, δεν διαπραγματεύονταν ποτέ. Κορυφαία υπήρξε η θητεία της ως επίτροπος, ήταν το αντίπαλο δέος στη Θάτσερ… Αιωνία η μνήμη της».

Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε συγκινημένη η Ρένα Δούρου στα στελέχη και «τη μεγάλη οικογένεια» του ΠΑΣΟΚ», τονίζοντας πως η «ματιά» της Βάσως Παπανδρέου στα θέματα ισότητας των γυναικών υπήρξε πρωτοποριακή. «Άλλαξε τη θέση της γυναίκας. Ακόμη τη θυμάμαι να φοράει καπέλο στη Τεχεράνη, αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Σία Αναγνωστοπούλου από την Νέα Αριστερά επεσήμανε πως πάντοτε παρακολουθούσε τον αγώνα της Βάσως Παπανδρέου για τη συμμετοχή των γυναικών στο δημόσιο βίο, μεταφέροντας τα συλλυπητήριά της στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ενώ από την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Υποδομών Βασίλης Οικονόμου, τόνισε πως η Βάσω Παπανδρέου κοσμούσε τα πολιτικά και κοινοβουλευτικά ήθη.

Ποια ήταν

Ήταν από το 1974 μέλος του ΠΑΣΟΚ διατέλεσε για χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη και στο σπίτι της είχε γίνει το περίφημο δείπνο των τεσσάρων, στο οποίο εκτός από την ίδια συμμετείχαν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Κώστας Σημίτης και στο οποίο αποφασίστηκε η υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Βάσω Παπανδρέου υπήρξε διαπρεπής οικονομολόγος και η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γεννημένη στα Βαλιμίτικα Αιγίου, στις 9 Δεκεμβρίου 1944, η Βάσω Παπανδρέου σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.

Διετέλεσε μεταξύ άλλων υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.