Διεθνή

Παλαιστίνιοι μήνυσαν για γενοκτονία το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Παλαιστίνιοι μήνυσαν για γενοκτονία το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Φωτογραφία: ΑΠΕ
Τρεις παλαιστινιακές ομάδες για τα δικαιώματα κατέθεσαν αγωγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), καλώντας το σώμα να ερευνήσει το Ισραήλ για «απαρτχάιντ» καθώς και για «γενοκτονία» και να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ισραηλινούς ηγέτες.

Η μήνυση, που κατατέθηκε την Τετάρτη από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Al-Haq, Al Mezan και το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητά επείγουσα προσοχή στη συνεχή «καταιγίδα» ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αμάχων εντός της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 10.500 Παλαιστίνιους, σχεδόν οι μισοί από αυτούς παιδιά, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας.

Ενδελεχής έρευνα για εγκλήματα πολέμου

Το έγγραφο ζητούσε επίσης από το όργανο να επεκτείνει την έρευνα που διεξάγει για τα εγκλήματα πολέμου, εξετάζοντας «την ασφυκτική πολιορκία που έχει επιβληθεί στη [Γάζα], τον αναγκαστικό εκτοπισμό του πληθυσμού της, τη χρήση τοξικών αερίων και την άρνηση παροχής ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, νερό, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα».

Οι πράξεις αυτές ισοδυναμούν με «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», συμπεριλαμβανομένης της «γενοκτονίας», αναφέρει η αγωγή.

Ζητούν να συλληφθεί ο Νετανιάχου

Οι τρεις ομάδες ζητούν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Το Γραφείο του Εισαγγελέα του ΔΠΔ (OTP) ξεκίνησε επίσημη έρευνα για την κατάσταση στην Παλαιστίνη το 2021, αφού διαπίστωσε ότι «εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν ή διαπράττονται από παλαιστινιακούς και ισραηλινούς παράγοντες στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και στη Λωρίδα της Γάζας».

Ωστόσο, η ομάδα αντιμετωπίζει επικρίσεις από ομάδες δικαιωμάτων και ακτιβιστές που λένε ότι η αντίδρασή της στις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα ήταν χλιαρή.

Στην τελευταία κατάθεση στο ΔΠΔ, ο δικηγόρος των ομάδων δικαιωμάτων, Emmanuel Daoud, αναφέρθηκε στην απόφαση του ΔΠΔ κατά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και δήλωσε ότι «δεν υπάρχει χώρος για διπλά πρότυπα στη διεθνή δικαιοσύνη».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας φάκελος κατά του Ισραήλ οδηγείται στο ΔΠΔ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Στις 31 Οκτωβρίου, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) υπέβαλαν καταγγελία στο σώμα υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ διέπραξε εγκλήματα πολέμου εναντίον δημοσιογράφων στη Γάζα.

Από την Πέμπτη, οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 39 δημοσιογράφους από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της ομάδας για την ελευθερία του Τύπου Committee to Protect Journalists (CPJ), 34 από τους οποίους ήταν Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος.

Εγκληματική ευθύνη

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν επισήμανε πρόσθετα πιθανά εγκλήματα όταν επισκέφθηκε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο στις 29 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας να φθάσει στους αμάχους θα μπορούσε να διωχθεί βάσει του Καταστατικού της Ρώμης.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο στις προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας που πηγαίνουν σε παιδιά, σε γυναίκες και άνδρες, σε πολίτες», δήλωσε ο Χαν.

«Είναι αθώοι, έχουν δικαιώματα σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτά τα δικαιώματα αποτελούν μέρος των Συμβάσεων της Γενεύης και δημιουργούν ακόμη και ποινική ευθύνη όταν αυτά τα δικαιώματα περιορίζονται σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης».

Το Ισραήλ, το οποίο δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, έχει προηγουμένως απορρίψει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και δεν συνεργάζεται επίσημα με το δικαστήριο.

Το ιδρυτικό Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ του δίνει νομική εξουσία να διερευνά φερόμενα εγκλήματα στο έδαφος των μελών του ή από υπηκόους τους, όταν οι εγχώριες αρχές είναι «απρόθυμες ή ανίκανες» να το πράξουν.

Στις 10 Οκτωβρίου, το γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ δήλωσε ότι η εντολή του ισχύει για πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην τρέχουσα σύγκρουση.