Διεθνή

Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και οι μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις

Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και οι μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις
Μπροστά σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, με τις μεγάλες προκλήσεις να απασχολούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τις γεωπολιτικές αναταράξεις να διαδέχονται η μία την άλλη, η ευρωπαική κεντροδεξιά ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη, τουλάχιστον έως σήμερα, στην Ευρώπη αναζητεί σχέδιο για να ανταποκριθεί στο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα.

Με τον αέρα των μετρήσεων που καταδεικνύουν το προβάδισμα του EPP, το επιτελείο προωθεί ένα συνολικό αφήγημα με συγκεκριμένη φιλοσοφία που βασίζεται στις αρχές και τις αξίες των χριστιανοδημοκρατικών και κεντροδεξιών κομμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Συνέλευσης (Political Assembly), οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στη βάση ενός ψηφίσματος, που έφερε τη σφραγίδα του αντιπροέδρου του EPP και ευρωβουλευτή David McAllister και το οποίο τελικά πήρε την θετική ψήφο.

O τίτλος του κειμένου ήταν “Current geopolitical challenges of Europe: How can democracies work together in a world with rising authoritarian states”? (Τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις της Ευρώπης: Πώς μπορούν οι δημοκρατίες να συνεργαστούν σε έναν κόσμο με ανερχόμενα αυταρχικά κράτη), όπου σε κάποιες εκατοντάδες λέξεις παρουσιάστηκε το σχέδιο διαχείρισης των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στον κόσμο, καθώς επίσης και της ανόδου του αυταρχισμού και των άκρων σε ένα μεγάλο μέρος της Ενωμένης Ευρώπης. Για τους εμπνευστές του κειμένου, η πανδημία φέρεται να είχε μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, ενώ άφησε σημάδι στην ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε το έναυσμα για σημαντικές αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον, όπου οι δυτικές δημοκρατίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον αυταρχισμό, αλλά και την εργαλειοποίηση κορυφαίων ζητημάτων όπως είναι το μεταναστευτικό. Εκτός των άλλων, τα όσα διαδραματίζονται στην παρούσα φάση στη Μέση Ανατολή και η ανάφλεξη του πολέμου στη Γάζα προκαλούν έκδηλη ανησυχία και επιβάλλουν εγρήγορση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πολυεπίπεδες συνέπειες μιας τόσο έντονης πολεμικής σύγκρουσης.

Και εδώ τίθεται ευθέως το ερώτημα για το πως η Ε.Ε μπορεί να αντιμετωπίσει με επάρκεια προκλήσεις με υψηλούς δείκτες πολυπλοκότητας. Στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχουν αντιληφθεί πως οι πολίτες αναμένουν μια πιο σοβαρή και ελκυστική εναλλακτική για την επόμενη μέρα.

«Το ΕΛΚ είναι πεπεισμένο ότι μακροπρόθεσμα, η βιωσιμότητα των στόχων της ΕΕ για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία είναι συνυφασμένη με την ατζέντα της για τη δημοκρατία. Επομένως, πρέπει να προωθήσουμε αποτελεσματικά τη δημοκρατία ως έχει. Το πολιτικό σύστημα που εξυπηρετεί καλύτερα τους ανθρώπους με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και καλύτερα εξοπλισμένο για να ανταποκριθεί στις πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές προσδοκίες. Ο προαναφερόμενος στόχος θα επιτευχθεί καλύτερα μέσω μιας διαδικασίας ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τη δημοκρατία και τις αξίες της και λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες πολιτιστικές και ιστορικές διαφοροποιήσεις», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το σχετικό κείμενο που έλαβε την έγκριση της Συνέλευσης και αποτυπώνει ένα ευρύτερο σκεπτικό για το ποια πρέπει να είναι η πραγματική απάντηση της Ευρώπης απέναντι στον αυταρχισμό, στα άκρα και στην διαφαινόμενη συντηρητικοποίηση της.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται στόχοι, όπως οι διεθνείς συμμαχίες για την εμπέδωση της Δημοκρατίας, ο ειλικρινής διάλογος ανάμεσα στα κράτη-μέλη για το συγκεκριμένο θέμα, η προοπτική διεύρυνσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος προς την Ανατολή και τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και η ανάπτυξη ασφαλιστικών δικλείδων, ως αντίβαρο σε κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης του ευρωπαϊκού κοινού από όπου και αν προέρχεται.

Οι κινήσεις της Κίνας και της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή έχουν μπει στο μικροσκόπιο, ενώ είναι κοινή η πεποίθηση πως η Ευρώπη οφείλει κα σηκώνει ένα ανθεκτικό ανάχωμα απέναντι στις επιδιώξεις του Πούτιν. Οι παραπάνω θέσεις που συζητήθηκαν ήδη εκτενώς στις Βρυξέλλες χρειάζεται πλέον να μετατραπούν σε ένα θελκτικό πολιτικό αφήγημα που θα συγκινήσει τους πολίτες, ώστε το βράδυ των ευρωεκλογών να δώσουν ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.