Οικονομία

Γκεοργκίεβα: Ανησυχητική η αύξηση του παγκόσμιου χρέους

Γκεοργκίεβα: Ανησυχητική η αύξηση του παγκόσμιου χρέους
Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε, επίσης, στη στασιμότητα της παγκόσμιας ανάπτυξης

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αναφέρθηκε σήμερα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία και έκανε έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία. Αφού υπενθύμισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, των πολέμων και της οικονομικής κρίσης, η Γκεοργκίεβα εστίασε στην τρέχουσα κατάσταση και στις επερχόμενες προκλήσεις. Εξήρε τις προσπάθειες που έχουν γίνει για τη μείωση του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι οι τιμές στα τρόφιμα και την ενέργεια έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται, χωρίς όμως η οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση.

Παρά τα θετικά αυτά νέα, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι οι υψηλές τιμές συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις οικονομίες και ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με τα φτωχότερα στρώματα να πλήττονται περισσότερο. Αναφέρθηκε, επίσης, στην αβεβαιότητα που δημιουργούν οι γεωπολιτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, οι οποίες απειλούν τη σταθερότητα των αγορών ενέργειας και επιβαρύνουν περαιτέρω την ανθρωπιστική κατάσταση.

Ανησυχητική αύξηση του δημόσιου χρέους

Η Γκεοργκίεβα επεσήμανε την ανησυχητική αύξηση του δημόσιου χρέους, το οποίο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά την πανδημία. Προειδοποίησε ότι οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να κάνουν σκληρές επιλογές για τη μείωση των χρεών τους, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες επενδύσεων σε σημαντικούς τομείς, όπως η εκπαίδευση, η ψηφιακή υποδομή και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε, επίσης, στη στασιμότητα της παγκόσμιας ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι αν και οι προβλέψεις δεν είναι δραματικά χαμηλότερες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, παραμένουν ανεπαρκείς για να εξαλείψουν τη φτώχεια και να δημιουργήσουν τις απαραίτητες θέσεις εργασίας.

Τέλος, η Γκεοργκίεβα έκανε έκκληση για μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το αναπτυξιακό δυναμικό των χωρών και για παγκόσμια συνεργασία σε κρίσιμους τομείς, όπως το εμπόριο, η κλιματική αλλαγή και η τεχνητή νοημοσύνη.