Διεθνή

Γιαχία Σινουάρ: Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς, το ανακοίνωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Γιαχία Σινουάρ: Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς, το ανακοίνωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ
Νετανιάχου μετά τη δολοφονία του Σινουάρ: «Δεν σταματάμε τον πόλεμο, θα πάμε στη Ράφα».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ, ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, είναι νεκρός.

Ήταν το πρώτο μέλος της κυβέρνησης Νετανιάχου που ανακοίνωσε δημοσίως τον θάνατο του 61χρονου αρχηγού της Χαμάς. Λίγα λεπτά αργότερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επίσης το επιβεβαίωσαν, με μια ανάρτηση στο X.

Το πτώμα του Γιαχία Σινουάρ ταυτοποιήθηκε από τα οδοντιατρικά αρχεία και τα αποτυπώματα, ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε το τεστ DNA που επίσης επιβεβαίωσε ότι ο νεκρός ήταν ο ηγέτης της Χαμάς.

Νετανιάχου: Δεν σταματάμε τον πόλεμο, θα πάμε στη Ράφα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το κακό «δέχθηκε βαρύ πλήγμα» με τη δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ, αλλά διεμήνυσε ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τον πόλεμο και πως θα φτάσει στη Ράφα.

«Σήμερα πήραμε πίσω το αίμα μας. Το κακό δέχθηκε ένα βαρύ πλήγμα, αλλά η αποστολή μας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα», επεσήμανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο, θα πάμε στη Ράφα», ξεκαθάρισε. Απευθυνόμενος στις οικογένειες των ομήρων, δήλωσε ότι αυτή είναι μια σημαντική στιγμή του πολέμου. «Θα συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας μέχρι οι αγαπημένοι σας να επιστρέψουν», συμπλήρωσε. Παράλληλα κάλεσε εκείνους που κρατούν τους ομήρους να παραδοθούν και να τους απελευθερώσουν, συμπληρώνοντας πως το Ισραήλ θα τους επιτρέψει «να ζήσουν».

Η δολοφονία του Σινουάρ είναι «η αρχή του τέλος», επεσήμανε ο Νετανιάχου. «Σας το λέω ξεκάθαρα, η Χαμάς δεν θα κυβερνά πλέον στη Λωρίδα της Γάζας», συνέχισε. «Δείξαμε τι συμβαίνει σε όλους εκείνους που προσπαθούν να μας βλάψουν. Και πώς οι δυνάμεις του καλού μπορούν πάντα να νικάνε εκείνες του κακού και του σκότους. Ο πόλεμος συνεχίζεται και στοιχίζει ακριβά», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στους Ισραηλινούς πολίτες, επεσήμανε ότι «αντιμετωπίζουμε ακόμα πολλές προκλήσεις» και ότι «πρέπει να παραμείνουμε δυνατοί και να συνεχίσουμε να μαχόμαστε».

Το μήνυμα του Ισραηλινού ΥΠΕΞ

Ο Ίσραελ Κατζ έστειλε μήνυμα σε ομολόγους του σε όλο τον κόσμο, με το οποίο επιβεβαίωσε την πληροφορία για τον αρχηγό της Χαμάς.

«Ο κατά συρροή δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ, που είναι υπεύθυνος για το μακελειό και τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σήμερα από στρατιώτες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το γραφείο του. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις IDF, ο Σινουάρ δολοφονήθηκε χθες, Τετάρτη και όχι σήμερα, όπως ανέφερε ο Κατζ.

«Αυτή είναι μια σπουδαία στρατιωτική και ηθική επιτυχία για το Ισραήλ και μια νίκη για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο απέναντι στον άξονα του κακού του ριζοσπαστικού Ισλάμ με επικεφαλής το Ιράν», συνέχισε στο μήνυμά του.

Η δολοφονία του Σινουάρ «δημιουργία μία πιθανότητα» να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως οι όμηροι και να δημιουργηθεί μια Γάζα απελευθερωμένη από τον έλεγχο της Χαμάς και του Ιράν, εκτίμησε ο Κατζ.

«Το Ισραήλ χρειάζεται τώρα, περισσότερο από ποτέ, την υποστήριξη και τη βοήθειά σας για να προωθήσουμε μαζί αυτούς τους στόχους», καταλήγει απευθυνόμενος στους ομολόγους του.

Νωρίτερα, ισραηλινά ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφίες από το σημείο όπου σκοτώθηκε ο Γιαχία Σινουάρ.

sinawar1_f6a2e.jpg

sinwar2_643ac.jpg

Με 3 λέξεις το επιβεβαίωσαν οι IDF

Λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, οι IDF και η αστυνομία ανέφεραν ότι είχε ολοκληρωθεί το ένα από τα πολλαπλά τεστ που απαιτούνται προκειμένου να εξακριβωθεί αν το πτώμα από τη Γάζα είναι του Γιαχία Σινουάρ.

Ωστόσο, σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επίσης επιβεβαίωσαν τον θάνατο του αρχηγού της Χαμάς, με τρεις λέξεις.

«Εξοντώθηκε: Γιαχία Σινουάρ», ήταν η ανάρτηση των IDF στον αγγλόφωνο λογαριασμό τους στο X.

idf2_2593b.png

Ανθρωποκυνηγητό που κράτησε ένα χρόνο

«Ο εκπρόσωπος των IDF και της Σιν Μπετ επιβεβαιώνουν ότι στο τέλος ενός ανθρωποκυνηγητού που διήρκεσε περίπου ένα χρόνο, το βράδυ της Τετάρτης, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν τον Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς», αναφέρει η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα των IDF.

«Ο Σινουάρ σχεδίασε και εκτέλεσε τη δολοφονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, προώθησε τη δολοφονική ιδεολογία του πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου και είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία και την απαγωγή πολλών Ισραηλινών», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Κρυβόταν επί ένα χρόνο στην καρδιά του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα και στα τούνελ της Χαμάς. Δεκάδες ενέργειες των IDF και της Σιν Μπετ τον τελευταίο χρόνο και τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή όπου σκοτώθηκε, περιόρισαν το πεδίο δράσης του Γιαχία Σινουάρ, τον οποίο καταδίωξαν και αυτό οδήγησε στον θάνατό του», επισημαίνουν οι IDF.

Νωρίτερα, δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ ανέφεραν πως ο αρχηγός της Χαμάς σκοτώθηκε «κατά τύχη» και ότι αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα πληροφοριών για το πού βρισκόταν. Οι IDF παρουσίασαν μια διαφορετική εκδοχή, καθώς στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες γίνονταν επιχειρήσεις σε περιοχές όπου υπήρχαν υποψίες ότι βρίσκονταν υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς.

Δυνάμεις της 828η ταξιαρχίας, που επιχειρούσαν στην περιοχή «ταυτοποίησαν και εξόντωσαν τρεις τρομοκράτες. Μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης του πτώματος, μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι εξοντώθηκε», καταλήγουν οι IDF για τον Γιαχία Σινουάρ.

Αρχηγός IDF: Δεν ξέραμε ότι ο Σινουάρ ήταν εδώ

Ο αρχηγός των IDF, Χέρτζι Χαλέβι, βρέθηκε στο σημείο στη νότια Γάζα όπου σκοτώθηκε την Τετάρτη ο Γιαχία Σινουάρ και παραδέχθηκε ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες πως ο αρχηγός της Χαμάς βρισκόταν εκεί.

«Έχουμε κάνει πολλές επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων σε αυτό τον πόλεμο στις οποίες είχαμε εξαιρετικές πληροφορίες, στείλαμε προετοιμασμένα στρατεύματα, με οδηγίες για το πού να πάνε», δήλωσε.

«Εδώ, δεν ξέραμε και η απάντηση ήταν πολύ ισχυρή», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι αυτό οφείλεται στον «επαγγελματισμό και την αποφασιστικότητα» των IDF.

halevi_eb1bc.jpeg

Ο Γκάλαντ καλεί τους μαχητές της Χαμάς να παραδοθούν

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, ζήτησε από τους ενόπλους της Χαμάς να παραδοθούν και να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατάνε, μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ.

Το Ισραήλ «απέδωσε δικαιοσύνη» με την «εξόντωση» του αρχηγού της Χαμάς, ενός «απεχθή δολοφόνου και τρομοκράτη», δήλωσε ο Γκάλαντ, σημειώνοντας ότι ο Σινουάρ σχεδίασε και εκτέλεσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.

«Θα καταδιώξουμε και θα εξοντώσουμε τους εχθρούς μας», συμπλήρωσε, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά στη δολοφονία του Χασάν Νασράλα.

«Ο Σινουάρ πέθανε φυγάς, δεν πέθανε ως διοικητής αλλά ως κάποιος που ενδιαφερόταν μόνο για τον εαυτό του. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα για όλους τους εχθρούς μας. Οι IDF θα βρουν όποιον προσπαθεί να βλάψει τους πολίτες του Ισραήλ ή τις δυνάμεις ασφαλείας», υπογράμμισε.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η δολοφονία του Σινουάρ είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις οικογένειες των νεκρών και των ομήρων, αλλά και προς τους πολίτες της Γάζας. «Ήρθε το τέλος για αυτόν που προκάλεσε θάνατο και καταστροφή», στον θύλακα και «σας έκανε να υποφέρεται λόγω των δολοφονικών ενεργειών του. Είναι ώρα να απελευθερώσετε τους ομήρους, να σηκώσετε τα χέρια σας, να παραδοθείτε. Βγείτε με τους ομήρους, ελευθερώστε τους και παραδοθείτε», κατέληξε.

Χέρτζογκ: Να δράσουμε με κάθε τρόπο για να φέρουμε πίσω τους ομήρους

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ίσραελ Χέρτζογκ, συνεχάρη τις IDF και τη Σιν Μπετ για την εξόντωση του «αρχιτρομοκράτη» Γιαχία Σινουάρ.

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να δράσουμε με κάθε δυνατό τρόπο για να φέρουμε πίσω τους 101 ομήρους που οι τρομοκράτες της Χαμάς κρατούν ακόμα υπό φριχτές συνθήκες στη Γάζα», υπογράμμισε.

Ο Σινουάρ ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και «επί χρόνια ήταν υπεύθυνος για φριχτές τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον πολιτών του Ισραήλ και άλλων χωρών και τη δολοφονία χιλιάδων αθώων», επεσήμανε.

«Οι σατανικές προσπάθειές του ήταν αφιερωμένες στον τρόπο, την αιματοχυσία και την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής», τόνισε ακόμα ο πρόεδρος του Ισραήλ.