Διεθνή

Γερμανία: τα αδιέξοδα του κυβερνητικού συνασπισμού και η πίεση για πρόωρες εκλογές

Γερμανία: τα αδιέξοδα του κυβερνητικού συνασπισμού και η πίεση για πρόωρες εκλογές Φωτογραφία: EUROKINISSI
Η δυσαρέσκεια των πολιτών στη Γερμανία για τις επιδόσεις του κυβερνητικού συνασπισμού πάνω σε μείζονα θέματα της καθημερινότητας αυξάνεται όσο ο χρόνος για τις ευρωεκλογές μετρά αντίστροφα.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών στη Γερμανία για τις επιδόσεις του κυβερνητικού συνασπισμού πάνω σε μείζονα θέματα της καθημερινότητας, ανάμεσα στα οποία και η οικονομία, αυξάνεται σταδιακά, όσο ο χρόνος για τις ευρωεκλογές μετρά αντίστροφα. Στο εσωτερικό της χώρας η εκλογική αυτή διαδικασία έχει ειδικό βάρος, γι’ αυτό και η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων βρίσκεται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στο στάδιο της προετοιμασίας, έχοντας παρουσιάσει το μανιφέστο της, ενώ πολλά ονόματα υποψηφίων έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.

Η πίεση που δέχονται τα κόμματα που μετέχουν στην Κυβέρνηση φάνηκε το τελευταίο διάστημα και από τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Βαυαρία και την Έσση, όπου επιβεβαιώθηκε η κυριαρχία του κεντροδεξιού CDU, αλλά και του αδελφού κόμματος CSU (Χριστιανοκοινωνιστές στη Βαυαρία). Την ίδια ώρα, η ακροδεξιά προελαύνει στην ανατολική πλευρά της χώρας, ενώ και στην υπόλοιπη επικράτεια καταγράφει αξιοσημείωτα ποσοστά, πολύ πάνω από εκείνα των σοσιαλδημοκρατών του Καγκελαρίου Όλαφ Σόλτς. Μέσα σ’ αυτό το πολιτικό σκηνικό, η αξιωματική αντιπολίτευση εντείνει την κριτική της με αιχμή του δόρατος τις εξελίξεις στην οικονομία, καθώς ο τομέας αυτός δείχνει να αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα της σημερινής Κυβέρνησης.

Με τον αέρα των θετικών μετρήσεων και της πρόσφατης εκλογικής νίκης στη Βαυαρία, ο Πρωθυπουργός του ομοσπονδιακού κράτους Σόντερ τάχθηκε υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό, καταγγέλλοντας την Καγκελαρία ότι αδυνατεί να διαχειριστεί με επάρκεια τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία. Μάλιστα, πληροφορίες από το Βερολίνο κάνουν λόγο για απόκλιση στους στόχους του προϋπολογισμού, ενώ το αντίστοιχο επιτελείο εμφανίζεται έτοιμο να καταθέσει ένα συμπληρωματικό σχέδιο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της τρέχουσας χρονιάς.

Μάλιστα, έχουν ήδη παγώσει κονδύλια που κατευθύνονταν σε καίριους τομείς, ώστε να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι αν συμφέρει πραγματικά την Γερμανία η διενέργεια πρόωρων εκλογών και μάλιστα παράλληλα με τις ευρωεκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 9 Ιουνίου του 2024. Από τη στιγμή δε που η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» έχει αναπτύξει μια αξιοσημείωτη δυναμική, μπορεί η τάση αυτή να επηρεάσει καθοριστικά την ψήφο των πολιτών και σε μια πιθανή εθνική κάλπη. Η συγκεκριμένη παράμετρος πρέπει να μπει στο μικροσκόπιο και του επιτελείου του CDU, παρά το γεγονός ότι το κόμμα προηγείται και εμφανίζεται έτοιμο να επιστρέψει στην εξουσία.

Εξάλλου, τα αποτελέσματα του πιο πρόσφατου Poll of the Polls (24 Νοεμβρίου) που δημοσίευσε το Politico, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ανωτέρω. Πιο συγκεκριμένα, οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται με 30%, ενώ ακολουθεί το AFD με 21%, το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό SPD με 16%, οι Πράσινοι με 13%, ενώ σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι με 5%, αλλά και η Αριστερά με 4%. Η εικόνα που εμφανίζει η γερμανική πολιτική σκηνή στην παρούσα φάση μπορεί να οδηγήσει στα εξής συμπεράσματα: αφενός η κεντροδεξιά έχει μια μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψει στη Καγκελαρία, αφετέρου χρειάζεται προσοχή στην άνοδο του AFD, για το οποίο δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το που μπορεί να φτάσει….