Διεθνή

H επέλαση της ακροδεξιάς τρομάζει τις Βρυξέλλες

H επέλαση της ακροδεξιάς τρομάζει τις Βρυξέλλες Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει χυθεί πολύ μελάνι για την άνοδο που καταγράφουν τα ακροδεξιά και αντιευρωπαϊκά κόμματα σε πολλές χώρες της Ε.Ε.

Όσο όμως πλησιάζει η ημερομηνία των ευρωεκλογών, τόσο αυξάνεται η εκλογική επιρροή τους στην κοινωνία, ενώ δημιουργείται ένα σαφές κλίμα για την επερχόμενη εκλογική διαδικασία, η οποία όλα δείχνουν ότι θα επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αποτέλεσμα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας είναι η κορύφωση της ανησυχίας των άλλων πολιτικών δυνάμεων, αλλά και της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών, αφού βλέπουν πως η μάχη θα είναι σκληρή, ενώ η όποια προσπάθεια για ανάσχεση του κύματος των ακραίων έχει σαφώς καθυστερήσει.

Σε κάθε περίπτωση, οι κυρίαρχοι πολιτικοί οργανισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλουν, έστω και στο παρά πέντε, να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα σα αίτια που προκαλούν την έξαρση του ακραίου λαϊκισμού στην Ευρώπη, αντί να περιορίζονται σε γενικόλογες παρατηρήσεις και φιλολογικού τύπου αναλύσεις, χωρίς περαιτέρω αντίκρισμα στην κοινή προσπάθεια για τη διαφύλαξη του δημοκρατικού χαρακτήρα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Η προσπάθεια για την ουσιαστική στήριξη της ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας, αλλά και η προάσπιση της σοβαρής δουλειάς που γίνεται σε πολλά επίπεδα της εφαρμοσμένης ευρωπαϊκής πολιτικής πρέπει να γίνει μέσα στον πυρήνα της κοινωνίας και όχι από τα γραφεία των κέντρων αποφάσεων, από τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αναβλύζει ένας αδικαιολόγητος ελιτισμός και μια αφ’ υψηλού προσέγγιση των προβλημάτων, στάση που κάνει ακόμα πιο εύκολη τη δουλειά των διάφορων δημαγωγών που κινούνται στα άκρα του πολιτικού τόξου, δεξιά ή ακόμα και αριστερά.

Στην τρίτη θέση οι «ακραίοι» της Ευρώπης

Τα τελευταία αποτελέσματα σχετικά με τις προβλέψεις για τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο 2024-2029, που δημοσίευσε το έγκυρο Politico, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η πολιτική ομάδα του ID (Ταυτότητα και Δημοκρατία) που φιλοξενεί στις τάξεις της την ελίτ των ακραίων της Ευρώπης, έχει ήδη περάσει στην τρίτη θέση, αφήνοντας πίσω της ένα βαθιά ευρωπαϊκό πολιτικό σύνολο, όπως είναι οι Φιλελεύθεροι του Renew Europe.

Η εξέλιξη αυτή, αλλά και η γενικότερη τάση που καταγράφεται σε χώρες-κλειδιά, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ολλανδία και άλλου, έρχονται να αυξήσουν τους δείκτες ανησυχίας, σχετικά με το ποια θα είναι η επόμενη μέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν βέβαια επιβεβαιωθούν οι τωρινές μετρήσεις.  Το ID αυξάνει ήδη τις έδρες του κατά 50% στην επόμενη Ευρωβουλή και κατ’ επέκταση την επιρροή του στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Στην αντίπερα όχθη, η Ε.Ε αδυνατεί να βρει τον κοινό τόπο έστω και στα μείζονα θέματα, όπως το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, παρά το γεγονός ότι η καθυστέρηση στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής γραμμής δίνει πλεονέκτημα στους εκπροσώπους των άκρων να συντηρούν ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου στην κοινή γνώμη, προς άγραν ψήφων τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η σχηματοποίηση ενός κοινού μετώπου απέναντι στα άκρα αποτελεί πλέον μονόδρομο για τους πολιτικούς οργανισμούς που στηρίζουν αδιάλειπτα την ευρωπαϊκή ιδέα. Μία επιλογή που πρέπει να γίνει χθες, γιατί σήμερα μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά….