Διεθνή

Ουγγαρία: Ένα ευρωπαϊκό παράδειγμα με έντονες αντιθέσεις

Ουγγαρία: Ένα ευρωπαϊκό παράδειγμα με έντονες αντιθέσεις
Στις Βρυξέλλες επικρατεί αγωνία ανάμεσα στους θεσμούς και στους Ευρωπαίους ηγέτες για τη διαφωνία του Βίκτορ Όρμπαν απέναντι στη στρατηγική της Ε.Ε στην Ουκρανία, την περαιτέρω στήριξη της και την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Η Ευρώπη έχει θέσει ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της τη διεύρυνση, με την Ουκρανία να βρίσκεται ψηλά στη λίστα, ενώ στόχος στην παρούσα φάση είναι να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που θα αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα για την επίτευξη του τελικού στόχου.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος ηγέτης έχει εκφράσει συνολικά αντιρρήσεις για τη στάση της Ευρώπης πάνω στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής, ενώ έχει ήδη δεχθεί έντονες επικρίσεις από πολιτικούς κύκλους στην Ε.Ε και όχι μόνο, ότι δηλαδή με τους χειρισμούς του διευκολύνει τα σχέδια της Μόσχας.

Η ομοφωνία στην παρούσα φάση είναι το ζητούμενο στα ανώτερα κλιμάκια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνεδριάζει την Πέμπτη και την Παρασκευή στη βελγική πρωτεύουσα. Ποια θα είναι η τελική απόφαση της ουγγρικής ηγεσίας; Αυτό μένει να φανεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αν και οι πιθανότητες για μια μεταστροφή είνα ελάχιστες. Ο κ. Όρμπαν εκπροσωπεί μια χώρα με πολύ πλούσια ιστορία και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι τιμές στην Ουγγαρία έχουν πάρει την ανιούσα. Για παράδειγμα και σε σχέση με το 2022, η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί ανά λίτρο από 480 φιορίνια σε 575 φιορίνια ( από 1,25 Ευρώ στο 1,50 Ευρώ), είναι χαμηλότερη ωστόσο σε σχέση με την Ελλάδα.

Η μεσαία τάξη, αλλά και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση από την άνοδο του πληθωρισμού, -από τους υψηλότερους στην Ε.Ε.- και την αύξηση των τιμών και των υπηρεσιών σε βασικές πτυχές της καθημερινότητας του πολίτη. Αυτό συνιστά διαπίστωση και όσων επισκέφτηκαν την Ουγγαρία, αν κάνουν τη σύγκριση ποια ήταν η κατάσταση πριν από ένα χρόνο σε σχέση με σήμερα.

Ωστόσο, η Ουγγαρία έχει δώσει έμφαση σε δύο σημαντικούς τομείς: τον τουρισμό που φέρνει ένα εξαιρετικά υψηλό συνάλλαγμα στα ταμεία, αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που διακρίνεται από υψηλούς βαθμούς ποιότητας, αλλά και εξωστρέφειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίπτωση της έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των γερμανόφωνων χωρών, ενώ στη Βουδαπέστη λειτουργεί και το μοναδικό γερμανόφωνο πανεπιστήμιο εκτός γερμανόφωνου κόσμου (Andrassy), το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες φοιτητές από ολόκληρη την Ευρώπη κάθε χρόνο και στηρίζεται επίσημα τόσο από το γερμανικό, όσο και από το αυστριακό κράτος, αλλά και από επιμέρους ομοσπονδιακά κρατίδια.

H συνολική εικόνα είναι θετική, παρά το γεγονός ότι διατυπώνονται επικριτικά σχόλια για το που κατευθύνονται τα ερευνητικά κονδύλια από την κεντρική διοίκηση. Όσο για το ντιμπέιτ περί δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης, το θέμα αυτό έχει λυθεί οριστικά και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν καταστήσει από κοινού τη χώρα εκπαιδευτικό προορισμό για φοιτητές που προέρχονται και από τις λεγόμενες ισχυρές χώρες της Ε.Ε.

Παράλληλα, η Ουγγαρία έχει δώσει βάρος σε τριμερείς συνεργασίες στο μεταναστευτικό με άλλα παραδουνάβια κράτη, όπως είναι η Σερβία και η Αυστρία, τηρώντας πάνω στο επίμαχο ζήτημα μια ομολογουμένως σκληρή στάση. Στο σημείο που πρέπει να σταθεί κανείς είναι η σύγκρουση που καταγράφεται στο εσωτερικό σχετικά με την Ε.Ε και τον τρόπο λειτουργίας της. Από τη μία πλευρά, ο κ. Όρμπαν συνιστά τον ισχυρότερο παίκτη στην ουγγρική πολιτική σκηνή, το κόμμα του Fidesz αγγίζει το 44%, σύμφωνα με το Poll of the Polls του Politico, αλλά η αντιπολίτευση και ομάδες που υπερασπίζονται την Ε.Ε και τον φεντεραλισμό, επιχειρούν με κάθε τρόπο να στηρίξουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Το ποια πλευρά θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών θα φανεί στις επερχόμενες ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024....