Διεθνή

Σε τεντωμένο «σχοινί» η ΕΕ, συζητά εναλλακτικές για άμεση βοήθεια στην Ουκρανία

Σε τεντωμένο «σχοινί» η ΕΕ, συζητά εναλλακτικές για άμεση βοήθεια στην Ουκρανία Φωτογραφία: ΑΠΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κατάσταση «συναγερμού», καθώς παλεύει να βοηθήσει με κάθε τρόπο την Ουκρανία.

Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν τεχνικές προτάσεις για τη χορήγηση επείγουσας χρηματοδότησης στην Ουκρανία η οποία δεν θα προέλθει από τον κοινό προϋπολογισμό της, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Financial Times.

Χθες Δευτέρα η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με τον οποίο οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαχωρίσει κέρδη που έχουν προκύψει από ρωσικούς πόρους που έχουν δεσμεύσει, για να συγκεντρωθεί ποσό 15 δισεκ. δολαρίων και να προσφερθεί στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη μέρα στις ΗΠΑ, προετοιμάζεται για μια ύστατη έκκληση προς τους Αμερικανούς βουλευτές να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη, σε επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει στον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο.

Οδεύοντας προς τον χειμώνα, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς Ουκρανούς, ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και τις ρωσικές προόδους στα ανατολικά, ο Ζελένσκι έχει προγραμματίσει να πιέσει τους Αμερικανούς να αναπληρώσουν τη σχεδόν εξαντλημένη χρηματοδότηση, πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Απομένουν μόλις τρεις ημέρες πριν το Κογκρέσο διακόψει τις εργασίες του για το έτος την Παρασκευή και οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν μέχρι τώρα αρνηθεί να περάσουν ένα συμπληρωματικό νομοσχέδιο ύψους 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιέχει βοήθεια για την Ουκρανία χωρίς άσχετες, έντονα αμφισβητούμενες αλλαγές στη μετανάστευση των ΗΠΑ.