Διεθνή

Δασκάλα στην Γαλλία φοβάται για τη ζωή της αφού έδειξε πίνακα με γυμνές γυναίκες σε μουσουλμάνους μαθητές

Δασκάλα στην Γαλλία φοβάται για τη ζωή της αφού έδειξε πίνακα με γυμνές γυναίκες σε μουσουλμάνους μαθητές Φωτογραφία: pixabay
Έντονη διαμάχη ξέσπασε σε σχολείο στη Γαλλία όταν δασκάλα έδειξε έναν αναγεννησιακό πίνακα του 17ου αιώνα που απεικονίζει γυμνές γυναίκες σε μουσουλμάνους μαθητές προκαλώντας την οργή των γονιών τους.

Το διδακτικό προσωπικό στο σχολείο Jacques Cartier στο Issou, δυτικά του Παρισιού, προχώρησε σε απεργία τη Δευτέρα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη δασκάλα που έδειξε το αριστούργημα, «Η Νταϊάνα και ο Ακταίωνας» του Ιταλού ζωγράφου Giuseppe Cesari, στην τάξη την Πέμπτη.

Το έργο απεικονίζει μια ιστορία της ελληνικής μυθολογίας στην οποία ο κυνηγός Ακταίωνας εισβάλλει σε έναν χώρο όπου η θεά Νταϊάνα και οι νύμφες της κάνουν μπάνιο. Δείχνει μια γυμνή Νταϊάνα και τέσσερις γυμνές γυναίκες συντρόφους και βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

0176

Ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Gabriel Attal, επισκέφθηκε αυτοπροσώπως το σχολείο τη Δευτέρα και αργότερα δήλωσε ότι οι μαθητές που προέβαλαν τους ψευδείς ισχυρισμούς θα τιμωρηθούν.

Η κρίση έρχεται μετά την καταδίκη από γαλλικό δικαστήριο την Παρασκευή έξι εφήβων για το ρόλο τους στον αποκεφαλισμό του Samuel Paty το 2020 έξω από το γυμνάσιό του κοντά στο Παρίσι, αφού βοήθησαν στην ταυτοποίησή του με έναν ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή.

Σημειώνεται ότι ο Samuel Paty, δολοφονήθηκε μετά τη διάδοση μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι μείχε δείξει στην τάξη του σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ από το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Το όνομα της καθηγήτριας και ψευδείς ισχυρισμοί ότι είχε κάνει ρατσιστικά σχόλια σε μουσουλμάνους μαθητές κυκλοφόρησαν στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνοντας τους φόβους ότι θα μπορούσε να στοχοποιηθεί.

Σύμφωνα με τη Le Figaro, οι μαθητές φέρονται να κατηγόρησαν την καθηγήτριά τους για ρατσισμό - ισχυριζόμενοι ότι έδειξε τον πίνακα ως πρόκληση και ως μέσο για να στοχοποιήσει τους μουσουλμάνους μαθητές της, δείχνοντάς τους γυμνές γυναίκες.

Ο πίνακας φέρεται να παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος τέχνης για μαθητές ηλικίας 12 και 13 ετών.