Διεθνή

Στην «δίνη» του θανάτου η Γάζα, ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί

Στην «δίνη» του θανάτου η Γάζα, ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί Φωτογραφία: ΑΠΕ
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Γάζα, ο οποίος αγγίζει πλέον του 20.000, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πάρα πολλά παιδιά. Την ίδια ώρα μάταιο δείχνει το σενάριο για μια εκ νέου εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται 8.000 παιδιά και 6.200 γυναίκες, όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας.

Αυξάνονται οι νεκροί

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν στο παρελθόν αμφισβητήσει τους αριθμούς που δημοσιεύει το υπουργείο της Χαμάς. Όμως διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ, έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν λόγο να μην τους πιστέψουν.

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα θα μπορούσε επίσης να είναι υψηλότερος, δεδομένης της δυσκολίας ακριβούς συλλογής στοιχείων σε μια εμπόλεμη ζώνη.

Δεν είναι επίσης σαφές, όπως λένε τακτικά αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας, πόσοι άνθρωποι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

«Κάνουν τα στραβά μάτια»: Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ζητά να σταματήσει η χρηματοδότηση της UNRWA

Ο Eli Cohen, σε ανάρτησή του στο Χ, αναφέρει ότι έδωσε εντολή στην αντιπροσωπεία του Ισραήλ να αντιταχθεί στην προώθηση του ετήσιου προϋπολογισμού της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Cohen κατηγόρησε την υπηρεσία του ΟΗΕ ότι «κλείνει τα μάτια» στις επιχειρήσεις της Χαμάς. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί την UNRWA και άλλες μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις ως "ανθρώπινες ασπίδες".

Η UNRWA απέρριψε τους ισχυρισμούς και καταδίκασε το Ισραήλ για τις επιθέσεις στα κτίριά της. Αυτό περιλαμβάνει απευθείας χτυπήματα σε 55 διαφορετικές εγκαταστάσεις του ΟΗΕ από τις 7 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 136 υπάλληλοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί στις μάχες.

Το Ισραήλ προτείνει παύση μιας εβδομάδας στις τελευταίες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση αιχμαλώτων

Η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αιγύπτιο αξιωματούχο, ανέφερε ότι η προσφορά θα είναι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 40 αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα. Αυτό θα περιλάμβανε όλες τις εναπομείνασες γυναίκες και παιδιά, καθώς και ηλικιωμένους άνδρες που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

Η εβδομαδιαία παύση θα περιλάμβανε διακοπή των χερσαίων και αεροπορικών επιχειρήσεων στη Γάζα και θα επέτρεπε την είσοδο περισσότερης βοήθειας στον θύλακα. Οι αξιωματούχοι της Χαμάς απαιτούν παύση δύο εβδομάδων, δήλωσε ο αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Το δημοσίευμα έρχεται την ώρα που Ισραηλινοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι της Χαμάς βρίσκονται στο Κάιρο στην τελευταία προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία απελευθέρωσης αιχμαλώτων.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι στις έμμεσες συνομιλίες για πρώτη φορά συμμετέχει και η παλαιστινιακή ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία επίσης πήρε αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.