Διεθνή

Τι σημαίνει για τον πόλεμο ο θάνατος του Σινουάρ - Αυτοί έχουν απομείνει στην ηγεσία της Χαμάς

Τι σημαίνει για τον πόλεμο ο θάνατος του Σινουάρ - Αυτοί έχουν απομείνει στην ηγεσία της Χαμάς Φωτογραφία: EPA/ MOHAMMED SABER
Χωρίς τον έλεγχο του Σινουάρ, οι διοικητές της Χαμάς μπορεί να υιοθετήσουν νέα προσέγγιση.

Πριν καν επιβεβαιωθεί επίσημα ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ξεκινήσει τα σενάρια για το ποιος μπορεί να τον διαδεχθεί στην ηγεσία της Χαμάς.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούσαν εδώ και καιρό ότι η δολοφονία του 61χρονου θα μπορούσε να είναι το μοναδικό γεγονός ότι οποίο ενδέχεται να άλλαζε τα δεδομένα στον πόλεμο στη Γάζα. Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε τον δρόμο σε διαπραγματεύσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν όσο υπήρχε στο προσκήνιο ο Σινουάρ.

Το αν θα επιβεβαιωθεί αυτό τώρα, παραμένει ανοιχτό. Χωρίς τον έλεγχο του Σινουάρ, οι διοικητές της Χαμάς, που εκτιμάται ότι κρατούν δεκάδες ομήρους στα τούνελ, θα μπορούσαν να μείνουν ανεξέλεγκτοι και να υιοθετήσουν μια νέα προσέγγιση, σημειώνει το CNN.

Βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι πώς και με ποιον μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία από πλευράς της Χαμάς. Όπως και το ποιος θα παίρνει τις στρατιωτικές αποφάσεις εντός της οργάνωσης.

«Ο Σινουάρ ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο εντός της Χαμάς προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων. Ανάλογα με τον ποιος θα τον διαδεχθεί, ο θάνατός του θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την ελπίδα για μια συμφωνία. Σαφώς, αυτό προϋποθέτει ο Νετανιάχου να είναι έτοιμος για συμφωνία», επεσήμανε ο Άντριου Μίλερ, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας στο CNN.

Από την άλλη, ακόμα και μετά τον θάνατο του Σινουάρ, δεν υπάρχουν ουσιαστικά προσδοκίες ότι θα επιλυθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το Ισραήλ ετοιμάζεται για τα αντίποινα εναντίον του Ιράν.

Ο θάνατος ενός προσώπου δεν μπορεί να καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα

Οι ισραηλινές δυνάμεις βλέπουν την εξόντωση των ηγετών της Χαμάς ως κλειδί για την εξάλειψη της οργάνωσης.

Όμως, ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο που ο θάνατός του θα μπορούσε να καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα στη Χαμάς, επισημαίνει η Washington Post.

Το καλοκαίρι η οργάνωση έχασε δύο ηγέτες- κλειδιά. Ο Ισμαΐλ Χανίγια σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου. Έπειτα από αυτό, το διαδέχθηκε ο Γιαχία Σινουάρ.

Λίγες ημέρες αργότερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, σε επιχείρηση τον Ιούλιο.

Ποιοι είναι τώρα οι κορυφαίοι ηγέτες και διοικητές της Χαμάς

Έπειτα από την τελευταία εξέλιξη και με τη συζήτηση για τον διάδοχο του Σινουάρ να έχει ξεκινήσει, το Reuters και η Washington Post συγκέντρωσαν τις πληροφορίες σχετικά με το ποιοι είναι τώρα οι κορυφαίοι ηγέτες και διοικητές της Χαμάς.

Μαρουάν Ίσα

Τον Μάρτιο το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον Μαρουάν Ίσα, τον αναπληρωτή διοικητή της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς πίσω από τον τότε επικεφαλής, Μοχάμεντ Ντέιφ. Ο Λευκός Οίκος το επιβεβαίωσε. Όμως, η Χαμάς δεν επιβεβαίωσε τον θάνατό του. Ο Ντέιφ σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή τον Ιούλιο.

Ο «άνθρωπος σκιά», όπως έχουν χαρακτηρίσει τον Ίσα για την ικανότητά του να μένει μακριά από τα «ραντάρ» του εχθρού έχει ανέβει στο No3 της οργάνωσης. Εκείνος και άλλοι δύο κορυφαίοι ηγέτες της Χαμάς συγκρότησαν ένα τριμελές στρατιωτικό συμβούλιο, που πήρε όλες τις στρατηγικές αποφάσεις.

Καλέντ Μεσάλ

Ο 68χρονος υπήρξε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 1996 έως το 2017. Έγινε γνωστός το 1997 όταν Ισραηλινοί πράκτορες του έκαναν ένεση με δηλητήριο στο Αμάν, σε μία αποτυχημένη αποστολή δολοφονίας.

Έπεσε σε κώμα και επέζησε μόνο αφού Αμερικανοί και Ιορδανοί αξιωματούχοι απαίτησαν να του δώσει το Ισραήλ το αντίδοτο.

Πλέον είναι στο Κατάρ, μαζί με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Χαμάς και καλλιεργεί την υποστήριξη στη Χαμάς στο εξωτερικό.

Μοχάμαντ Σινουάρ

Ο αδελφός του Γιαχία Σινουάρ είναι ένας από τους πιο υψηλόβαθμους διοικητές της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Ο 49χρονος σπάνια εμφανίζεται δημοσίως ή μιλά στα ΜΜΕ.

Όπως ο αδελφός του, ο Μοχάμαντ Σινουάρ είναι ένας από τους κορυφαίους στόχους του Ισραήλ. Σύμφωνα με πηγές της Χαμάς, έχει επιζήσει από αρκετές απόπειρες δολοφονίας του, μεταξύ άλλων από αεροπορικές επιδρομές και εκρήξεις βομβών. Η τελευταία απόπειρα πριν από τον πόλεμο στη Γάζα έγινε το 2021, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Χαλίλ Αλ- Χάγια

Ήταν ο αναπληρωτής του Σινουάρ και πρόσφατα ήταν επικεφαλής της ομάδας της Χαμάς στις έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ, υπό την εποπτεία του Χανίγια. Ο Χάγια βρισκόταν στο ίδιο κτίριο, αλλά όχι και διαμέρισμα, τη στιγμή που έγινε η επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο Χανίγια, στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Το 2007 σε ισραηλινή επίθεση χτυπήθηκε το σπίτι της οικογένειάς του- την ώρα που αυτός δεν ήταν εκεί- με συνέπεια να σκοτωθούν αρκετοί συγγενείς του. Το 2014 δέχθηκε πλήγμα το σπίτι του, που κόστισε τη ζωή του μεγαλύτερου γιου του. Πλέον ζει στο Κατάρ.

Μαχμούντ Αλ- Ζαχάρ

Είναι χειρουργός, όμως φίλοι και εχθροί του τον αποκαλούν «στρατηγό», λόγω των σκληροπυρηνικών απόψεών του για το Ισραήλ κι άλλους αντιπάλους της Χαμάς.

Δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση ή δήλωση μετά την 7η Οκτωβρίου 2023 και η τύχη του παραμένει άγνωστη. Ο 79χρονος επέζησε από απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του από Ισραηλινούς το 2003. Υπήρξε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που διόρισε η Χαμάς, όταν η οργάνωση πήρε την εξουσία στη Γάζα το 2007.

Μοχάμεντ Σαμπάνα

Γνωστός και ως Αμπού Ανάς Σαμπάνα, είναι ένας από τους εναπομείναντες κορυφαίους βετεράνους διοικητής της Χαμάς. Είναι επικεφαλής τάγματος στη Ράφα.

Σύμφωνα με πηγές της Χαμάς, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του δικτύου των τούνελ στη Ράφα, που έχουν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις σε Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα. Ανέλαβε επικεφαλής του τάγματος της Ράφα όταν το Ισραήλ σκότωσε τρεις διοικητές της Χαμάς το 2014.

Ραουί Μουστάχα

Ήταν ο έμπιστος και ο ισχυρότερος σύμμαχος του Σινουάρ στη Χαμάς. Οι δυο τους το ‘80 δημιούργησαν τον πρώτο μηχανισμό ασφαλείας της Χαμάς, που εντόπιζε και σκότωσε Παλαιστίνιους οι οποίοι κατηγορούνταν ότι κατασκόπευαν για το Ισραήλ.

Απελευθερώθηκε με τον Σινουάρ από ισραηλινή φυλακή το 2011 και σύντομα ανέλαβε τον συντονισμό μεταξύ της οργάνωσης στη Γάζα και Αιγύπτιους αξιωματούχους ασφαλείας σχετικά με διάφορα ζητήματα, μεταξύ άλλων για το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Στις 3 Οκτωβρίου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο Μουστάχα σκοτώθηκε σε πλήγμα στη Γάζα πριν από τρεις μήνες. Η Χαμάς δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε αυτή την πληροφορία και η τύχη του παραμένει άγνωστη.