Διεθνή

H σημασία των ευρωεκλογών σε μία περίοδο διαρκών αναταράξεων

H σημασία των ευρωεκλογών σε μία περίοδο διαρκών αναταράξεων
Με το ξεκίνημα του 2024, ολόκληρη η Ευρώπη θα μπει σε τροχιά ευρωεκλογών. Ο χρόνος κυλά γρήγορα και τον ερχόμενο Ιούνιο οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να επιλέξουν ποια θα είναι η επόμενη μέρα και σε ποια πολιτική κατεύθυνση θα κινηθούν την επόμενη πενταετία.

Τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα: από τη μία πλευρά είναι η Ε.Ε που στο παρελθόν έχει κάνει λάθη, υποτίμησε τα αίτια που ενισχύουν τα άκρα, αλλά μπορεί, ακολουθώντας τις κοινές αρχές και αξίες, να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του παρόντος, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Στην αντίπερα όχθη, είναι εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που επένδυσαν στη δαιμονοποίηση του ευρωπαϊκού οράματος, προβάλλοντας επιχειρήματα που οδηγούν στην αποσύνθεση και στο τέλος του δρόμου στη διάλυση της Ε.Ε. Ήταν εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα που έπαιξαν τον δικό τους ύπουλο ρόλο για να φύγει η Μεγάλη Βρετανία από την ευρωπαϊκή οικογένεια, εξέλιξη που είχε αρνητικές επιπτώσεις για το μεγάλο νησί και τους κατοίκους της.

Ο λαϊκισμός, ο ακραίος πολιτικός λόγος και η αμφισβήτηση των αρχών της Ενωμένης Ευρώπης αποτελούν φαινόμενα της εποχής που πρέπει να αντιμετωπιστούν ολιστικά, ώστε να δημιουργηθούν ασφαλιστικές δικλείδες για την επόμενη μέρα. Κατά την εκλογική διαδικασία του ερχόμενου Ιουνίου, οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν για τον χαρακτήρα, το μέλλον και την προοπτική του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, μέσα σε ένα κλίμα γενικής αμφισβήτησης και έντονων αναταράξεων σε γεωπολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Οι χώρες-μέλη οφείλουν να διακρίνουν από κοινού τις απειλές και να τις αντιμετωπίσουν, διαφυλάσσοντας την πολιτική φυσιογνωμία ενός εγχειρήματος που δεν έχει προηγούμενο και που βοήθησε την Ευρώπη και τους λαούς της να διανύσει μια μακρά περίοδο ειρήνης, ευκαιριών και ευημερίας.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για την Ε.Ε, όχι μόνο να διευρυνθεί μέσα σε ένα ασφαλές και ανθεκτικό πλαίσιο για την είσοδο των επόμενων μελών της, αλλά και να ισχυροποιηθεί, κάνοντας αποφασιστικά βήματα προς την ολοκλήρωση. Την ευθύνη την έχουν εξίσου τόσο η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο οι κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα σε εθνικό επίπεδο.

Στην πραγματικότητα οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για ανούσιες συγκρούσεις εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για έναν εποικοδομητικό διάλογο και μια γόνιμη αντιπαράθεση κυρίως για όσα μας ενώνουν, παρά για εκείνα που μας χωρίζουν.

Η απαξίωση μιας βαθιά δημοκρατικής διαδικασίας που αφορά στην εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν συγχωρείται, την ώρα δε που στο άμεσο μέλλον θα παρθούν αποφάσεις-τομές, οι οποίες θα καθορίσουν το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης δεκαετίας. Είναι ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων μερών, των πολιτικών οργανισμών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και των ψηφοφόρων να συνδράμουν στην ουσιαστική ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας, ως ηχηρή απάντηση στους δημαγωγούς που έχουν βαλθεί να πλήξουν ότι καλύτερο έχει δημιουργηθεί στην ήπειρο μας τις τελευταίες δεκαετίες.