Διεθνή

«Στα κάγκελα» η Μελόνι μετά το μοίρασμα κορυφαίων θέσεων της ΕΕ

«Στα κάγκελα» η Μελόνι μετά το μοίρασμα κορυφαίων θέσεων της ΕΕ Φωτογραφία: epa
Η Μελόνι είναι από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που βγήκαν ενισχυμένοι στις πρόσφατες ευρωεκλογές και η ίδια θέλει το αποτέλεσμα αυτό να έχει αντίκρισμα στη «μοιρασιά»

Λίγες ώρες πριν από την πρώτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (27-29 Ιουνίου) μετά τις ευρωεκλογές «έκλεισαν» οι τρεις από τις πέντε κορυφαίες θέσεις της Ενωσης, καθώς επετεύχθη συμφωνία στο παρασκήνιο, κάτι που έκανε έξαλλη την Τζόρτζια Μελόνι.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας κατήγγειλε την συμφωνία χαρακτηρίζοντας «σουρεαλιστικό» το γεγονός ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η άποψη των Ευρωπαίων ψηφοφόρων, εννοώντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, όπου το κόμμα της στην Ιταλία (Αδέλφια της Ιταλίας) τερμάτισε στην πρώτη θέση με ποσοστό 28,8%.

«Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δεν είναι αρκετά σοφοί για να λάβουν ορισμένες αποφάσεις και ότι η ολιγαρχία είναι η μόνη αποδεκτή μορφή δημοκρατίας, αλλά εγώ διαφωνώ», δήλωσε η Μελόνι μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με το Politico.

Η ομιλία της έρχεται μία ημέρα αφότου έξι ηγέτες της ΕΕ που εκπροσωπούν κεντρώα κόμματα (ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι) - μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης - άναψαν το «πράσινο φως» στη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα και την Εσθονή Κάγια Κάλλας για να αναλάβουν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικής πολιτικής και Ασφάλειας, αντίστοιχα.

meloni laien e8a85

Το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει

Τα τρία αυτά ονόματα είχαν συζητηθεί έντονα και πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της φον ντερ Λάιεν ήταν ο νικητής των ευρωεκλογών 2024, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετατοπίστηκε περισσότερο προς τα δεξιά, με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στην οποία εντάσσεται το κόμμα της Μελόνι, να κερδίζει έδρες. Η Μελόνι θέλει αυτή η μετατόπιση να αντικατοπτρίζεται στη λήψη αποφάσεων για τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη.

Σήμερα Τετάρτη, δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ επιχειρούν «να κρύψουν τη σκόνη κάτω από το χαλί» αντί να αναγνωρίσουν ότι πολλοί ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με την ΕΕ.

Αποκάλεσε την ΕΕ «επεμβατικό γραφειοκρατικό γίγαντα» και ζήτησε να αποκτήσει η Ιταλία ρόλο Ευρωπαίου Επιτρόπου που θα αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία.

Η Μελόνι επεσήμανε ότι η ομάδα της είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 εδρών, ξεπερνώντας τους Φιλελεύθερους.

Στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Μελόνι έχει στο στόχαστρό της ένα κορυφαίο οικονομικό χαρτοφυλάκιο για τη Ρώμη, μαζί με μία θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου ή αντιπροέδρου για το ECR.

Τυπικά, η φον ντερ Λάιεν δεν χρειάζεται την υποστήριξη όλων των ηγετών της ΕΕ για να ανανεώσει τη θητεία της στην προεδρία της Κομισιόν. Μπορεί να το πετύχει με την υποστήριξη της πλειοψηφίας και χωρίς τη συγκατάθεση της Μελόνι.

Διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε στο Politico: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν πρέπει να κάνουμε αυτή τη συμφωνία χωρίς τη Μελόνι».

Ωστόσο, πολιτικά, πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα. Δεν είναι μόνο ότι η Μελόνι ηγείται της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρωπαϊκού μπλοκ, αλλά είναι και ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που βγήκαν ενισχυμένοι σε αυτές τις ευρωεκλογές.

Σε μια έμμεση επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπέστη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, η Μελόνι είπε ότι θα «πολεμάει πάντα» εκείνους που προωθούν «ένα ολιγαρχικό και τεχνοκρατικό όραμα για την πολιτική και την κοινωνία», επειδή προσπαθούν να «διατηρήσουν την εξουσία ακόμη και από θέσεις αδυναμίας».
Αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή συναντώνται οι ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου θα παρουσιαστούν τα τρία ονόματα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για έγκριση.