Διεθνή

Αυστρία: Προεκλογικές καμπάνιες, ζυμώσεις για τα ψηφοδέλτια και σκληρή αντιπαράθεση

Αυστρία: Προεκλογικές καμπάνιες, ζυμώσεις για τα ψηφοδέλτια και σκληρή αντιπαράθεση
Μετά το παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο κονσέρτο στο Muzikverein της Βιέννης, που συναρπάζει εκατομμύρια φίλους της κλασικής μουσικής σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πολιτικές δυνάμεις στην Αυστρία προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις νέες εκλογικές προκλήσεις του 2024.

Σε μία χώρα που ο ευρωσκεπτικισμός έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ευρωβαρόμετρου, η μάχη για τις ευρωεκλογές λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς εκεί αναμένεται να επιβεβαιωθεί ή όχι η πολιτική επικράτηση του ακροδεξιού FPÖ μέσα σε ένα κλίμα γενικότερης αμφισβήτησης των παραδοσιακών δυνάμεων που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εσωτερική πολιτική σκηνή τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης αναζητά εναλλακτικές όχι μόνο εκτός των συμβατικών πλαισίων, αλλά στρέφοντας το βλέμμα του και σε νέα πολιτικά σχήματα, όπως συμβαίνει με την περίπτωση του κεντρώου και φιλελεύθερου NEOS που κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης τους τελευταίους μήνες.

Στο μεταξύ, τα τμήματα στρατηγικού σχεδιασμού των αυστριακών κομμάτων ετοιμάζουν ένα δυνατό boost για το 2024, θέτοντας το καθένα τη δική του ατζέντα και προβάλλοντας προτεραιότητες με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση.

Ο βασικός πυλώνας της σημερινής Κυβέρνησης στην Αυστρία το ÖVP έχει επενδύσει πολλά στην καμπάνια με επικοινωνιακή ομπρέλα το σύνθημα πίστεψε στην Αυστρία (Glaub an Österreich), αν και τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων φέρνουν το κόμμα στην τρίτη θέση, πίσω ακόμα και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Πάντως, το Λαϊκό Κόμμα ξεκινά σύμφωνα με πληροφορίες μια πιο έντονη κινητικότητα την ερχόμενη εβδομάδα από το Krems an der Donau, στο πανεπιστήμιο του οποίου ο Καγκελάριος της χώρας και αρχηγός του κόμματος Karl Nehammer έλαβε το μετατπυχιακό του δίπλωμα στην Πολιτική Επικοινωνία.

Το FPÖ με τον αέρα της πρωτιάς σε όλες τις μετρήσεις, συνεχίζει την προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων μέσα από στοχευμένες περιοδείες της ηγεσίας και των στελεχών του και στα εννέα ομοσπονδιακά κρατίδια της Αυστρίας.

Οι δε Πράσινοι που καταγράφουν σε κάθε εκλογική ευκαιρία ένα σημαντικό ποσοστό και μπορούν να επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις, δίνουν στην παρούσα φάση έμφαση στην εύρεση του κατάλληλου προσώπου που θα ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου.

Στην ίδια ακριβώς γραμμή κινείται και το κεντρογενές Neos προσδοκώντας τις επόμενες δύο εβδομάδες να κλείσει τη σχετική λίστα με τους εξήντα δύο υποψηφίους για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η αντιπαράθεση κυρίως ανάμεσα στις τρεις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, δηλαδή το Κόμμα της Ελευθερίας, το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να κορυφωθεί, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι καθοριστικό και για ένα ακόμα λόγο: θα διαμορφώσει το πολιτικό κλίμα ενόψει των εθνικών εκλογών. Η Αυστρία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάρει μια υπερσυντηρητική στροφή στη σκιά των μεγάλων αναταράξεων σε οικονομικό, κοινωνικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Θα επαναληφθεί άραγε η μεγάλη εκλογική επιτυχία του FPÖ στις ευρωεκλογές του 1999 όταν έφτασε σχεδόν στο 27%;

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πάντως ότι μπορεί και να το ξεπεράσει….