Διεθνή

Η Κάμαλα Χάρις στη θέση του Τζο Μπάιντεν; - Πρώτη επιλογή, αλλά δεν τη θέλουν όλοι

Η Κάμαλα Χάρις στη θέση του Τζο Μπάιντεν; - Πρώτη επιλογή, αλλά δεν τη θέλουν όλοι Φωτογραφία: EPA/ ENNIO LEANZA
«Αδύνατο να αγνοηθεί» η Κάμαλα Χάρις, λένε πηγές του Reuters. Όμως αυτό δεν τους ενθουσιάζει όλους.

Η Κάμαλα Χάρις είναι η πρώτη εναλλακτική για την αντικατάσταση του Τζο Μπάιντεν αν αποφασίσει να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Αυτό αναφέρουν στο Reuters επτά υψηλόβαθμες πηγές από την προεκλογική καμπάνια του προέδρου, τον Λευκό Οίκο και την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, που έχουν γνώση των συζητήσεων που γίνονται για το θέμα.

Η εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο debate προκάλεσε ένα κύμα πανικού στους Δημοκρατικούς. Κάποια στελέχη του κόμματος με επιρροή έριξαν στη συζήτηση άλλες εναλλακτικές πέρα από την Κάμαλα Χάρις, ανάμεσά τους δημοφιλή μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και κυβερνήτες όπως οι Γκάβιν Νιούσομ (Καλιφόρνια), Γκρέτσεν Γουίτμερ (Μίσιγκαν) και Τζον Σαπίρο (Πενσιλβάνια).

Όμως, η προσπάθεια να παρακάμψουν τη Χάρις είναι ευσεβής πόθος και αυτό θα ήταν σχεδόν αδύνατο, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

Σε περίπτωση που οριστεί υποψήφια του κόμματος, η 59χρονη αντιπρόεδρος θα πάρει τον έλεγχο των χρημάτων που συγκέντρωσε η καμπάνια Μπάιντεν, ενώ θα έχει και τη δομή της εκστρατείας, ανέφεραν οι πηγές. Επίσης, έχει υψηλότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των Δημοκρατικών που θα μπορούσαν σοβαρά να θεωρηθούν υποψήφιοι, συμπλήρωσαν.

Σε δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η Χάρις είναι πίσω από τον Τραμπ κατά μία ποσοστιαία μονάδα (42%-43%), διαφορά που είναι εντός του περιθωρίου σφάλματος (3,5%) της έρευνας. Κάτι που δείχνει ότι στατιστικά είναι το ίδιο δυνατή με τον Μπάιντεν.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσεις την υποψηφιότητα έναντι της αντιπροέδρου», επεσήμανε ο Μάικλ Τρουχίλο, Δημοκρατικός σχεδιαστής στρατηγικής ο οποίος εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον το 2008 και το 2016.

Συνεργάτες της Κάμαλα Χάρις απέρριψαν κάθε συζήτηση για υποψηφιότητά της χωρίς τον Τζο Μπάιντεν. «Η αντιπρόεδρος ανυπομονεί για τη δεύτερη θητεία με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου της.

Η Ντόνα Μπραζίλε, πρώην μεταβατική πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών επεσήμανε επίσης ότι η Χάρις είναι ο άνθρωπος που μπορεί να μπει στην κούρσα αμέσως, αν ο Μπάιντεν αποφασίσει να αποσυρθεί.

«Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν όνειρα για κάποιον άλλο υπερήρωα, αλλά υπάρχει μία διαδικασία και την τελευταία φορά που τσέκαρα ήταν μία υποψηφιότητα Μπάιντεν- Χάρις, εκείνη είναι το Νο2», δήλωσε, αλλά συμπλήρωσε ότι ο Μπάιντεν είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και «δεν πάει πουθενά».

Αδύνατο να αγνοηθεί η Κάμαλα Χάρις

Το να αγνοηθεί η Κάμαλα Χάρις για να επιλεγεί κάποιος άλλος υποψήφιος θα προκαλούσε την αντίδραση των μαύρων και των γυναικών ψηφοφόρων, που έχουν κρίσιμη σημασία για οποιαδήποτε νίκη, επεσήμαναν αρκετοί Δημοκρατικοί σχεδιαστές στρατηγικής.

Παρόλα αυτά, αρκετοί έχουν αφήσει την Κάμαλα Χάρις έξω από τις εικασίες που ξεκίνησαν μετά το debate, γιατί κάποιοι Δημοκρατικοί με επιρροή δεν πιστεύουν ότι μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ανέφεραν τέσσερις από τις πηγές του Reuters.

Ποτέ δεν έχει εκλεγεί γυναίκα πρόεδρος στις ΗΠΑ και η Χάρις πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της θητείας της ως αντιπρόεδρος πασχίζοντας να ξεχωρίσει σε έναν ρόλο που είναι εξ ορισμού υποστηρικτικός. Μάλιστα, πέρυσι πολλοί στον Λευκό Οίκο και την προεκλογική καμπάνια του Μπάιντεν κατ’ ιδίαν εξέφραζαν ανησυχία ότι εκείνη αποτελούσε εμπόδιο για την εκστρατεία.

Από τότε, η Χάρις κατάφερε να βρει τον βηματισμό της, στο ζήτημα του δικαιώματος στην άμβλωση, αλλά τα ποσοστά της δεν βελτιώθηκαν σημαντικά. Η δημοτικότητά της είναι κάτω από το 40%, όμως πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι εκείνη και ο πρόεδρος έχουν τις ίδιες πιθανότητες να νικήσουν τον Τραμπ.

Τρεις δωρητές των Δημοκρατικών, που πρόσφατα πίεσαν τον Μπάιντεν να αποσυρθεί, επίσης πιστεύουν ότι θα είναι «απίθανο» να παρακαμφθεί η Κάμαλα Χάρις. Οι δωρητές υποστηρίζουν τους Γουίτμερ και Νιούσομ ως πιθανούς αντικαταστάτες.

«Γίνεται μία συζήτηση στο Δημοκρατικό κόμμα για την ηγεσία αυτή τη στιγμή, αλλά θα είναι αδύνατο να αγνοηθεί η Κάμαλα και δεν είμαι ενθουσιασμένος για αυτό», είπε ένας από τους δωρητές. «Δεν είναι η επιλογή κανενός, αλλά ναι είναι σχεδόν απίθανο», ανέφερε άλλος δωρητής.