Παιδεία

Βάσεις 2024: Ο Στρατηγάκης αναλύει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε όλες τις Σχολές

Βάσεις 2024: Ο Στρατηγάκης αναλύει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε όλες τις Σχολές Φωτογραφία: Giannis Dimitropoulos / SOOC
Πανελλήνιες: Οι τάσεις για τις Βάσεις 2024 ανά επιστημονικό πεδίο σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις του Στρατή Στρατηγάκη.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων Πανελληνίων, οι υποψήφιοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για το μηχανογραφικό δελτίο με άπαντες να προσπαθούν να λύσουν το γρίφο του πώς θα κινηθούν οι Βάσεις 2024.

Το βαθμολογικό φιάσκο με τα γραπτά της Φυσικής, Ιστορίας και των Μαθηματικών που οδήγησε το 60% των γραπτών να κυμαίνεται κάτω του 10, αναμένεται να φέρει σημαντικές ανακατατάξεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε όλα τα επιστημονικά πεδία με τους καλά γνωρίζοντες στο χώρο της εκπαίδευσης να κάνουν λόγο για αξιοσημείωτη πτώση των βάσεων. Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις μόνο στο πρώτο πεδίο των θεωρητικών επιστημών θα σημειωθούν μικρές αυξομειώσεις. Στο δεύτερο πεδίο των θετικών επιστημών θα δούμε σημαντική πτώση κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές. Παράλληλα, στο τρίτο πεδίο που συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι ιατρικές σχολές, η Βιολογία και η Φυσική θα φρενάρουν αρκετά τις βάσεις κυρίως στα υψηλά κλιμάκια. Στο τέταρτο πεδίο που ανήκουν οι οικονομικές σχολές και οι σχολές πληροφορικής θα καταγραφούν μικρές σχεδόν οριακές μειώσεις που οφείλονται στα δυσκολότερα θέματα των Μαθηματικών.

Πανελλήνιες 2024: Οι εκτιμήσεις του Στρατηγάκη για τις τάσεις των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός Στρατής Στρατηγάκης όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μελέτησε διεξοδικά όλα τα στατιστικά στοιχεία των φετινών βαθμολογιών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ανέλυσε τις παραμέτρους και έδωσε τις δικές τους οριστικές εκτιμήσεις για το πώς θα κυμανθούν οι Βάσεις 2024 ανά επιστημονικό πεδίο και στα 408 τμήματα των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πέρα από την αλήθεια των αριθμών όπως σημειώνει ο κ. Στρατηγάκης οι βάσεις εισαγωγής διαμορφώνονται σε ένα βαθμό και από τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο. Ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κίνηση των βάσεων σε ορισμένα τμήματα τα οποία θα συγκεντρώσουν υψηλό αριθμό πρώτων προτιμήσεων.

Προς επίρρωση των παραπάνω και για να είναι ορθή η εκτίμηση για τη μέγιστη και την ελάχιστη ΕΒΕ ανά Επιστημονικό Πεδίο διευκρινίζει ότι αν το Τμήμα που ενδιαφέρει τον υποψήφιο περιλαμβάνεται σε δύο ή περισσότερα Πεδία, τότε ως ΕΒΕ λαμβάνεται η χαμηλότερη ΕΒΕ των Πεδίων στα οποία ανήκει το Τμήμα. Αν, για παράδειγμα, ένα Τμήμα ανήκει στο 2ο και στο 4ο Πεδίο τότε η ΕΒΕ γι’ αυτό το Τμήμα θα είναι η ΕΒΕ του 4ου Πεδίου.

Δεύτερη υποσημείωση που αξίζει να ληφθεί υπόψιν είναι ότι οι εκτιμήσεις που ακολουθούν αναφέρονται αποκλειστικά στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για όλες τις Σχολές πλην εκείνων που απαιτούν την εξέταση σε ειδικό μάθημα καθώς οι αντίστοιχες βαθμολογίες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις εκτιμήσεις του για τις ΕΒΕ πατώντας εδώ