Διεθνή

Γερμανία: Η κλιμάκωση των αντιδράσεων κατά του AfD σε ολόκληρη τη χώρα

Γερμανία: Η κλιμάκωση των αντιδράσεων κατά του AfD σε ολόκληρη τη χώρα
Η γερμανική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι αντιδράσεις κατά των ακροδεξιών κλιμακώνονται σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ πλησιάζει η κρίσιμη ώρα των ευρωεκλογών.

Η άνοδος του AfD τρομάζει όχι μόνο τους μετανάστες, ή τους αριστερούς αλλά ακόμα και τους μετριοπαθείς πολίτες που βλέπουν πλέον τη Γερμανία να αντιμετωπίζει το φάσμα του φασισμού για πρώτη φορά μετά το τέλος του φριχτού δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.

Το ‘nie wieder’ (ποτέ ξανά) αποτελεί πια εθνική επιταγή για μια χώρα που πρωταγωνιστεί στην ευρωπαϊκή πολιτική και έχει πετύχει σημαντικές κατακτήσεις σε επίπεδο προστασίας των αδυνάτων, στήριξης και ενσωμάτωσης των μειονοτήτων και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι μόνο η πλειοψηφία της κοινής γνώμης που αντιδρά στη άνοδο των άκρων και στην διαμόρφωση ενός κλίματος πόλωσης και έντασης από τους νοσταλγούς του παρελθόντος.

Είναι και οι πολιτικές δυνάμεις με δημοκρατικό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό που καλούνται να υπερασπιστούν το φιλελεύθερο στίγμα μιας χώρας που απεύχεται στην πραγματικότητα την επανάληψη της ιστορίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, μεγάλη και ιστορική ευθύνη έχει αδιαμφισβήτητα και η κεντροδεξιά που προηγείται στις μετρήσεις και μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στην περαιτέρω άνοδο του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», η ρητορική της οποίας τρομάζει όχι μόνο τους Γερμανούς πολίτες, αλλά εξίσου τους υπόλοιπους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δίδυμο του CDU και CSU αναμένεται να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας για την αναχαίτιση της άκρας δεξιάς. Στο σημείο αυτό, χρειάζεται να γίνει ένας απαραίτητος διαχωρισμός που είναι ωφέλιμος για τη καλύτερη δυνατή διαχείριση του φαινομένου το επόμενο διάστημα.

Είναι άλλο ο αγώνας κατά του AfD και άλλο το περιβόητο σύνθημα “Gegen Rechts” (κατά της Δεξιάς). Το τελευταίο συνιστά ένα σημαντικό λάθος από μερίδα των διαδηλωτών, αφού στοχοποιεί αδίκως τη δημοκρατική Δεξιά στη Γερμανία, ενώ ο διαχωρισμός αυτός μπορεί ταυτόχρονα να οδηγήσει ακόμα περισσότερους ψηφοφόρους στην αγκαλιά των επικίνδυνων λαϊκιστών του AfD.

Στο μεταξύ, για ένα ακόμη Σαββατοκύριακο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στις πόλεις της Γερμανίας έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά των άκρων. Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, περίπου διακόσιες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν, οι περισσότεροι στην πρωτεύουσα Βερολίνο, καθώς οι πανεθνικές διαδηλώσεις ενάντια στο AfD μετρούν πλέον την τέταρτη εβδομάδα.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε άλλες ιστορικές πόλεις όπως το Μάιντς, η Δρέσδη και το Ανόβερο, γεγονός που δείχνει ότι η γερμανική κοινωνία βρίσκεται σε έναν πρωτόγνωρο συναγερμό, λόγω της αύξησης της επιρροής των άκρων στην δημόσια σφαίρα. Στο μεταξύ, ο μεγάλος ξεσηκωμός της κοινής γνώμης φαίνεται πως δημιουργεί ήδη έντονη πίεση στα στελέχη του AfD, τα οποία ανέκρουσαν πρύμναν, τουλάχιστον δημόσια, στο κρίσιμο θέμα του Remigration.

Ενδεικτικά ήταν τα όσα ανέφερε πρόσφατα σε τηλεοπτικό σταθμό ένας εκ των ηγετών του κόμματος, ο Τίnο Chrupalla, ότι δηλαδή η Γερμανία περιλαμβάνει Γερμανούς με μεταναστευτικό υπόβαθρο και ότι το κόμμα του δεν σχεδιάζει να τους εκδιώξει. Η επικοινωνιακή αυτή ντρίμπλα κάθε άλλο παρά μπορεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη που παραμένει σε διαρκή εγρήγορση για να μην γνωρίσει εκ νέου η χώρα μέρες της δεκαετίας του 1930.