Διεθνή

Ευρωεκλογές 2024: To πολιτικό στοίχημα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς

Ευρωεκλογές 2024: To πολιτικό στοίχημα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς
Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, ίσως της πιο κρίσιμης εκλογικής διαδικασίας που καλείται να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη σύσταση της.

Η σημερινή ατζέντα δεν παραπέμπει σε τίποτα στις χαλαρές στιγμές των προηγούμενων αναμετρήσεων, αφού η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε αναρίθμητες προκλήσεις που επιβάλλουν εγρήγορση, σχέδιο και ετοιμότητα. Σε πολιτικό επίπεδο, η μάχη αφορά κατά κύριο λόγο στο δίπολο ευρωπαϊκές δυνάμεις εναντίον των άκρων, τα οποία δείχνουν άγριες δημοσκοπικές διαθέσεις, με τους πολιτικούς τους ηγέτες να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις οικονομικές, γεωπολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις της εποχής για να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη. Βασικό ρόλο στα ευρωπαϊκά δρώμενα αναμένεται να παίξει εκ νέου η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο προηγείται σε όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης που διενεργούνται σε κεντρικό επίπεδο.

Ειδικότερα, η τελευταία μέτρηση του Poll of the Polls που διενεργήθηκε για λογαριασμό του έγκυρου Politico (19 Φεβρουαρίου 2024) φέρνει το ΕΛΚ να προηγείται με 173 έδρες στην επόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2024-2029), έναντι 141 έδρες που καταλαμβάνουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες.

Στις πλάτες των ηγετών της κεντροδεξιάς αναμένεται να πέσει μεγάλο βάρος τόσο πριν, όσο και μετά την εκλογική μάχη. Τα εθνικά κόμματα που ανήκουν στη συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια, καλούνται μέσα από τις στρατηγικές τους επιλογές και το πολιτικό τους αφήγημα, όχι μόνο να πείσουν τους πολίτες να συνταχθούν σε αυτήν προσπάθεια, αλλά και να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι στην άκρα δεξιά και κάθε είδους λαϊκιστές που μέσα στη δίνη της κρίσης προσπαθούν να αλλάξουν τα δεδομένα προς το χειρότερο, αμφισβητώντας βασικές αρχές και αξίες της Ε.Ε και σύροντας τους πολίτες σε πρακτικές που παραπέμπουν στις παλαιότερες μαύρες σελίδες της Ευρώπης στα μέσα του προηγούμενου αιώνα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο Συνέδριο του Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Μαρτίου στο Βουκουρέστι. Εκεί αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για το πολιτικό μανιφέστο του ΕΛΚ, με το οποίο θα πορευτεί το επόμενο κρίσιμο τρίμηνο προς τις ευρωεκλογές.

Όλες τις σχετικές λεπτομέρειες για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου επιμελούνται από κοινού οι οικοδεσπότες, δηλαδή το κεντροδεξιό κόμμα της Ρουμανίας Partidul Naţional Liberal (PNL), σε συνεργασία με τον Βαυαρό Πρόεδρο του EPP Manfred Weber, αλλά και το γενικό γραμματέα του κόμματος Θανάση Μπακόλα.