Διεθνή

Πού πωλούνται εκατοντάδες κενά σπίτια προς 1 δολάριο το καθένα

Bloomberg Bloomberg
Οι υποψήφιοι αγοραστές θα δεσμευτούν ότι θα επισκευάσουν τα σπίτια που θα αποκτήσουν έναντι ενός δολαρίου

Η Βαλτιμόρη σχεδιάζει να πουλήσει σπίτια, που έχουν υποστεί ζημιές, προς 1 δολάριο το καθένα, σε μια προσπάθεια να «ζωντανέψει» γειτονιές που μαστίζονται από την εγκληματικότητα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τον δήμαρχο της πόλης, Μπράντον Σκοτ, θα προσφέρει περισσότερα από 200 κενά ακίνητα σε κατοίκους που θα δεσμευτούν να τα επισκευάσουν και να ζήσουν σε αυτά.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε χθες το μέτρο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα κενά σπίτια αποτελούν πρόβλημα δεκαετιών στην πόλη του Μέριλαντ, η οποία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στις ΗΠΑ, κυρίως σε γειτονιές μεγάλης φτώχειας. Το μέτρο θυμίζει το πρόγραμμα «σπίτι του ενός δολαρίου» της Βαλτιμόρης από τη δεκαετία του 1970, το οποίο προσέφερε ακίνητα έναντι ενός δολαρίου, με την προϋπόθεση να επισκευαστούν. Παρόμοια προσπάθεια είχε γίνει και στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ.

Φοβού... τους εργολάβους

Το νέο πρόγραμμα έχει ως στόχο να δώσει προτεραιότητα στους μεμονωμένους αγοραστές έναντι των εργολάβων, με τους δεύτερους να χρειάζεται να πληρώσουν 3.000 δολάρια για κάθε σπίτι.

Οι επιχορηγήσεις για την επισκευή σπιτιών ύψους 50.000 δολαρίων είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν στις ανακαινίσεις, αλλά οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν προεγκριθεί για δάνειο κατασκευής, σύμφωνα με το Governing.com.

Ορισμένοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί προέτρεψαν την πόλη να αυστηροποιήσει το πλαίσιο του προγράμματος, προκειμένου να μην πάνε τα περισσότερα σπίτια σε εργολάβους, κάτι που θα ανέβαζε τις τιμές και θα έδιωχνε από την περιοχή τους φτωχούς κατοίκους.

Αν και το στεγαστικό πρόγραμμα στοχεύει σε μερικές εκατοντάδες σπίτια, υπάρχουν σχεδόν 15.000 εγκαταλελειμμένα ακίνητα σε όλη τη Βαλτιμόρη από το 2022.

Με πληροφορίες από Bloomberg