Διεθνή

Δανία: Αστόχησε πύραυλος, κλειστός ο εναέριος χώρος και οι ναυτιλιακές οδοί

Δανία: Αστόχησε πύραυλος, κλειστός ο εναέριος χώρος και οι ναυτιλιακές οδοί Φωτογραφία: FORSVARET
Στη Δανία σήμανε συναγερμός και οι αρχές ανακοίνωσαν ότι μία αστοχία ενός πυραύλου από πλοίο του πολεμικού ναυτικού προκάλεσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου και των ναυτιλιακών οδών.

Η Εθνική Ναυτιλιακή Αρχή της Δανίας εξέδωσε προειδοποίηση προς τα πλοία να αποφεύγουν μέρος του στενού της Storebæltsbroen λόγω κινδύνου «πτώσης θραυσμάτων απο πύραυλο». Ζήτησαν ακόμα από τα πλοία που πλέουν στην περιοχή να αγκυροβολήσουν, εάν κριθεί απαραίτητο.

Ο στρατός της Δανίας εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, όπου αναφέρει πως «το πρόβλημα προέκυψε αναφορικά με μία υποχρεωτική πυραυλική δοκιμή, όπου το όργανο εκτόξευσης είναι ενεργοποιημένο και επί του παρόντος δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Οι ειδικοί εργάζονται για να επιλύσουν το πρόβλημα. Μέχρι να απενεργοποιηθεί το όργανο εκτόξευσης ενισχυτής, υπάρχει ο κίνδυνος ο πύραυλος να εκτοξευθεί και να πετάξει αρκετά χιλιόμετρα μακριά.

Ο πύραυλος Harpoon είναι μεν μαχητικός αλλά μόνο οτο όργανο εκτόξευσης ενεργοποιείται σε σχέση με τη δοκιμή και επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος να ανατιναχτεί ο πύραυλος ή να φτάσει σε απόσταση πιο μακρινή από αυτό που μπορεί να αντέξει. Η επικίνδυνη περιοχή εκτιμάται ότι είναι έως και 5-7 χλμ. από τον Ναύσταθμο Korsør σε ύψος περίπου 1.000 μέτρων από την επιφάνειάς του νερού με κατεύθυνση πρις τα νότια και όχι προς την κατεύθυνση της γέφυρας Storebæltsbroen.

{https://twitter.com/sundogbaelt/status/1775877056514982252}

Ενημερώθηκε η αστυνομία και το ναυτικό της Δανίας και ειδοποιούνται τα πλοία που κινούνται προς την επικίνδυνη ζώνη και καλούνται να περιμένουν την επίλυση του προβλήματος. Κλειστός είναι και ο εναέριος χώρος στην περιοχή.

To υπουργείο Άμυνας της Νορβηγίας ανέφερε ότι ο πύραυλος περιέχει 150κιλά εκρηκτικών. Πρόσθεσε, ακόμα ότι δεν ήταν οπλισμένος και δεν θα  εκπυρσοκροτήσει αν συντριβεί στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το dr.dk. αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έχει δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα. Αρκετοί Δανοί θυμούνται πιθανώς την ιστορία του «βλήματος hovsa», που εκτοξεύτηκε κατά λάθος από ένα δανικό πολεμικό πλοίο το 1982. Ο πύραυλος είχε πέσει τότε σε περιοχή με εξοχικά και πολλά σπίτια υπέστησαν τεράστιε ζημιές.

{https://twitter.com/forsvaretdk/status/1775875954931290242}

dania pyraylos

 Με πληροφορίες του dr.dk