Διεθνή

Με βόμβα και όχι με πύραυλο η δολοφονία Χανίγια

Με βόμβα και όχι με πύραυλο η δολοφονία Χανίγια Φωτογραφία: EPA/ MOHAMED MESSARA
Η βόμβα είχε περάσει λαθραία στο δωμάτιο που έμενε ο Χανίγια, σύμφωνα με τους New York Times.

Με βόμβα και όχι με πύραυλο δολοφονήθηκε ο ηγέτης του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, όπου βρισκόταν για την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν.

Έρευνα των New York Times αποκαλύπτει ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο κατάλυμα βετεράνων του πολέμου όπου φιλοξενείτο ο Χανίγια, πριν από μήνες. Την πληροφορία επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι από την Μέση Ανατολή ανάμεσά τους δύο Ιρανοί και ένας Αμερικανός. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η βόμβα μεταφέρθηκε στον χώρο λαθραία πριν από περίπου δύο μήνες.

Ο χώρος, τον οποίο διαχειρίζεται και προστατεύουν οι Φρουροί της Επανάστασης είναι μέρος ενός μεγάλου συγκροτήματος κατοικιών γνωστού ως Neshat, και βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα προάστια στη βόρεια Τεχεράνη. Ο Χανίγια βρισκόταν στην ιρανική πρωτεύουσα για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας. Οι πέντε αξιωματούχοι συμφωνούν ότι η βόμβα ενεργοποιήθηκε από απόσταση τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε ότι ο Χανίγια βρισκόταν μέσα στο δωμάτιο. Από την έκρηξη σκοτώθηκε και ο σωματοφύλακάς του.

Σύμφωνα με τους NYT, από την έκρηξη ταρακουνήθηκε όλο το κτίριο, έσπασαν τζάμια και κατέρρευσε τμήμα του εξωτερικού τοίχου. Η ζημιά ήταν ορατή και σε φωτογραφία που παράθεσαν οι The New York Times. Σύμφωνα με την έρευνα ο Χανίγια είχε μείνει στον συγκεκριμένο χώρο αρκετές φορές στο παρελθόν κατά τις επισκέψεις του στην Τεχεράνη.

Η έρευνα των Times, αποκαλύπτει ακόμα ότι αξιωματούχοι του Ιράν και της Χαμάς δήλωσαν την Τετάρτη ότι θεωρούν υπεύθυνο για τη δολοφονία Χανίγια το Ισραήλ. Ανάλογη είναι και η άποψη Αμερικανών αξιωματούχων. Η δολοφονία πυροδότησε ένα νέο κύμα βίας στη Μέση Ανατολή και απειλεί να διακόψει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Ο Χανίγια ήταν κορυφαίος διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αναλάβει επίσημα την ευθύνη ωστόσο.Την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία γνώση για το σχέδιο δολοφονίας του Χανίγια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times, οι αρχικές εικασίες για τον τρόπο του σχεδίου δολοφονίας επικεντρώθηκαν στη χρήση πυραύλων, drone ή αεροπλάνων από τον ισραηλινό στρατό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα έκθεση των Times, η θεωρία για τη χρήση πυραύλων γρήγορα καταρρίφθηκε, καθώς τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το πώς το Ισραήλ θα μπορούσε να αποφύγει ξανά τα ιρανικά συστήματα αεράμυνας για να πραγματοποιήσει μια τόσο τολμηρή αεροπορική επίθεση στην Τεχεράνη.  Ως εκ τούτου, η έκθεση των New York Times αποκαλύπτει ότι, «οι δολοφόνοι κατάφεραν να εκμεταλλευτούν ένα διαφορετικό είδος κενού στην άμυνα του Ιράν: ένα χάσμα στην ασφάλεια ενός φερόμενου αυστηρά φυλασσόμενου συγκροτήματος που επέτρεψε να τοποθετηθεί μια βόμβα και να παραμείνει κρυφή για πολλές εβδομάδες πριν τελικά ενεργοποιηθεί».

«Μια τέτοια παραβίαση, είπαν τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, ήταν μια καταστροφική αποτυχία για την υπηρεσία πληροφοριών και την ασφάλεια του Ιράν και μια τεράστια αμηχανία για τους Φρουρούς της Επανάστασης, που χρησιμοποιούν το συγκρότημα για μυστικές συναντήσεις και στέγαση επιφανών προσκεκλημένων όπως ο Χανίγια». Ασαφές παραμένει ακόμα το πώς ήταν κρυμμένη η βόμβα στον ξενώνα.