Διεθνή

Ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο είναι Λίβερπουλ και τρώει fish and chips

Ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο είναι Λίβερπουλ και τρώει fish and chips Φωτογραφία: Guinness World Records
Ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο δήλωσε ότι το μυστικό της μακροζωίας είναι «απλώς η τύχη»

Δηλώνει ισόβιος οπαδός της Λίβερπουλ - έχει ζήσει όλες τις κατακτήσεις πρωταθλήματος και Κυπέλλου Αγγλίας από την ομάδα του - τρώει fish & chips και γεννήθηκε την ίδια χρονιά που βυθίστηκε ο Τιτανικός. Ο λόγος για τον 111 ετών και 224 ημερών Τζον Άλφρεντ Τίνισγουντ από τη Βρετανία, στον οποίο ανήκει ο τίτλος του γηραιότερου άνδρα στον κόσμο.

Τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες έκαναν την ανακοίνωση την Παρασκευή, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του πρώην κατόχου του τίτλου, Χουάν Βισέντε Πέρες, σε ηλικία 114 ετών, έναν μήνα πριν από τα 115α γενέθλιά του.

«Τύχη», το μυστικό της μακροζωίας του

«Είτε ζεις πολύ είτε ζεις λίγο, και δεν μπορείς να κάνεις και πολλά γι' αυτό», δήλωσε ο Τίνισγουντ.

Σύμφωνα με το CNN, αν και ο ίδιος δεν καπνίζει, πίνει σπάνια και τρώει fish & chips κάθε Παρασκευή, δήλωσε ότι το μυστικό της μακροζωίας είναι «απλώς η τύχη», ενώ συμβουλεύει να υπάρχει μέτρο στη ζωή: «Αν πίνεις πολύ ή τρως πολύ ή περπατάς πολύ - αν κάνεις τιδήποτε πολύ, τελικά θα υποφέρεις».

Γεννημένος στη βορειοδυτική αγγλική πόλη Λίβερπουλ στις 26 Αυγούστου 1912, ο Τίνισγουντ έχει ζήσει δύο παγκόσμιους πολέμους - καθώς και τις πανδημίες της Μεγάλης Γρίπης και της Covid 19. Κατέχει επίσης το ρεκόρ του γηραιότερου άνδρα βετεράνου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Είναι ισόβιος οπαδός της Λίβερπουλ - έχει ζήσει και τις 19 κατακτήσεις του πρωταθλήματος και τις οκτώ κατακτήσεις του Κυπέλλου Αγγλίας από την ομάδα του.

Ο Τίνισγουντ διαμένει σήμερα σε οίκο ευγηρίας στην αγγλική παραθαλάσσια πόλη Σάουθπορτ.

Η διευθύντρια του οίκου ευγηρίας Katie Howard δήλωσε στο BBC ότι ήταν τιμή της να τον φροντίζει. Πρόκειται για ένα «εκπληκτικό άτομο με τόσες πολλές ιστορίες να πει», που «του αρέσει να διαβάζει εφημερίδες και να ακούει ραδιόφωνο».