Διεθνή

Βρετανία: Χειρουργός άνοιξε ασθενή με σουγιά που είχε για να κόβει φρούτα

Βρετανία: Χειρουργός άνοιξε ασθενή με σουγιά που είχε για να κόβει φρούτα Φωτογραφία: UNSPLASH
Ο χειρουργός είπε ότι δεν μπορούσε να βρει αποστειρωμένο νυστέρι.

Ένας χειρουργός στη Βρετανία χρησιμοποίησε ελβετικό σουγιά για να ανοίξει το στήθος ασθενούς, επειδή- όπως ισχυρίστηκε- δεν μπορούσε να βρει αποστειρωμένο νυστέρι.

Το περιστατικό συνέβη σε νοσοκομείο στο Μπράιτον. Η χειρουργική επέμβαση ήταν επείγουσα, αλλά οι ενέργειες του χειρουργού ήταν «εκτός των κανονικών διαδικασιών και δεν θα έπρεπε να ήταν απαραίτητες», σύμφωνα με τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Σάσεξ.

Ο χειρουργός συνήθως έκοβε φρούτα με τον ελβετικό σουγιά που χρησιμοποίησε στην επέμβαση. Ο ασθενής επέζησε, αλλά εσωτερικά έγγραφα δείχνουν ότι άλλοι γιατροί χαρακτήρισαν «αμφιλεγόμενη» τη συμπεριφορά του συναδέλφου τους και πως ήταν «πολύ έκπληκτοι» επειδή δεν μπορούσε να βρει νυστέρι.

Σύμφωνα με το BBC, ο ίδιος χειρουργός έκανε τρεις λεγόμενες χαμηλού κινδύνου επεμβάσεις σε δύο μήνες και οι ασθενείς πέθαναν λίγο αργότερα.

«Με εκπλήσσει και με σοκάρει», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ο πραγματογνώμονας για περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας, καθηγητής Γκρέιαμ Πόστον. «Πρώτον, ένας σουγιάς δεν είναι αποστειρωμένος. Δεύτερον, δεν είναι χειρουργικό εργαλείο. Και τρίτον, όλο το κιτ θα έπρεπε να είναι εκεί», συμπλήρωσε.