Διεθνή

Πρώην συμφοιτήτρια του Πούτιν η νέα πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας

Πρώην συμφοιτήτρια του Πούτιν η νέα πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας Φωτογραφία: WIKIPEDIA
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέκτησε άλλον ένα σύμμαχο στο Ανώτατο Δικαστήριο, μια πρώην συμφοιτήτριά του στη θέση της προέδρου.

Η Ιρίνα Ποντνόσοβα, που ήταν συμφοιτήτρια του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι η νέα πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας.

Η Άνω Βουλή ανακοίνωσε τον διορισμό της μέσω Telegram, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι έχει 34 χρόνια εμπειρίας ως δικαστής.

Ο διορισμός της έγινε ομόφωνα, με τη στήριξη 167 γερουσιαστών, μια απόδειξη- κατά τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ- ότι «δεν υπάρχει ανισότητα των φύλων» στη χώρα.

Η Ιρίνα Ποντνόσοβα, που έως τώρα ήταν αναπληρώτρια πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, προτάθηκε την 1η Απριλίου ως η μοναδική υποψήφια για τη θέση, μετά τον θάνατο του Βιάτσεσλαβ Λεμπέντεφ. Ο τελευταίος διετέλεσε πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου από το 1991.

Τόσο η Ιρίνα Ποντνόσοβα όσο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν σπούδασαν νομική στο πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ, από το οποίο αποφοίτησαν το 1975, σημειώνει το Politico.

Τον Φεβρουάριο το Κίεβο επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της Ιρίνα Ποντνόσοβα επειδή εξασφάλισε «την υποταγή του ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος» στη ρωσική ηγεσία και διότι υποστήριξε την εισβολή στην Ουκρανία, ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου.