Διεθνή

Σχεδόν οι μισές μεγάλες πόλεις της Κίνας βυθίζονται

Σχεδόν οι μισές μεγάλες πόλεις της Κίνας βυθίζονται Φωτογραφία: EPA/XINHUA / YANG WENJIE
Μέχρι το 2040 σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται ότι θα ζει σε περιοχές, που έχουν βυθιστεί, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα ίσως να δουν τα σπίτια τους να βυθίζονται ως το 2120 καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει επικίνδυνα, σύμφωνα με έρευνα.

Ένας στους πέντε κατοίκους στις παράκτιες πόλεις της Κίνας θα μπορούσε να ζει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μέσα στον επόμενο αιώνα, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science.

Ποσοστό περίπου 16% της χαρτογραφημένης περιοχής των μεγαλύτερων περιοχών της Κίνας βυθίζονται ραγδαία, πιο γρήγορα από 10 mm κάθε μέρα.

Σε μία ακόμη μεγαλύτερη περιοχή, σχεδόν το 45% βυθίζεται με πιο «τακτικό» ρυθμό σύμφωνα με τους ερευνητές, γεγονός που σημαίνει περισσότερο από 3 mm ετησίως. Ανάμεσα στις πόλεις που επηρεάζονται είναι το Πεκίνο, και οι Fuzhou, Hefei και Xi’an. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει το ένα τέταρτο των παράκτιων περιοχών της Κίνας να βρεθούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας τις επόμενες δεκαετίες, γεγονός που θα δημιουργήσει «σοβαρές απειλές» σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν στις περιοχές.

«Η υποχώρηση του εδάφους σίγουρα δεν είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει μόνο στην Κίνα. Αρκετές άλλες περιοχές αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα» είπε ο Ding Xiaoli, από το πανεπιστήμιο του Χονκ Κονγκ.

Η κατάσταση της υποχώρησης του εδάφους είναι όταν το έδαφος βυθίζεται ως την επιφάνεια της θάλασσας ενώ παράλληλα αναδύεται υπόγειο νερό. Για παράδειγμα στην Ολλανδία σχεδόν το ένα τέταρτο της Γης είναι βυθισμένο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Και μέχρι το 2040 σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται ότι θα ζει σε περιοχές κάτω από την επιφάνεις της θάλασσας.

Η Τζακάρτα είναι μία από τις περιοχές στη Γη όπου έχει καταγραφεί η πιο ραγδαία βύθιση του εδάφους αναγκάζοντας την Ινδονησία να αλλάζει πρωτεύουσα. Στις ΗΠΑ, πάνω από 44.000 τ. χλμ γης και στις 45 πολιτείες επηρεάζονται άμεσα από υποχώρηση του εδάφους, με πάνω από 80% των περιπτώσεων να σχετίζονται με γεωτρήσεις, που συχνά συνδέονται με γεωργικούς σκοπούς.

Ο Ding ισχυρίζεται ότι η μελέτη αυτή παρέχει μία ενδιαφέρουσα ιδέα για την κατάσταση στην Κίνα και εφιστά την προσοχή στους πληθυσμούς που θα επηρεαστούν.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Tao Shengli, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου, καταγράφουν πως απειλούνται 82 πόλεις σε όλη την Κίνα με πληθυσμό πάνω από 2 εκατ. κατοίκους.

Για την έρευνά τους ,χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες για να μετρήσουν τις διαφορές και πώς άλλαξαν τα δεδομένα από το 2015 ως το 2022.

Ανακάλυψαν ότι οι πόλεις που αντιμετωπίζουν σοβαρή υποχώρηση βρίσκονται σε πέντε περιοχές, και αφορούν σε παράκτιες αλλά και σε άλλες που βρίσκονται στην ενδοχώρα. Ωστόσο αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι στη λίστα υπάρχουν και πόλεις που ούτε παράκτιες είναι, ούτε έχουν υπερβολικό πληθυσμό, ούτε έχουν βαριά βιομηχανία.

Αυτό που συνδέει όλες τις πόλεις ωστόσο είναι ότι η φύση και ο άνθρωπος είναι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση, μεταξύ αυτών είναι και το βάρος των κτιρίων, τα συστήματα μαζικής μετακίνησης και οι υπόγειες εξορύξεις. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι υπόγειες εξορύξεις είναι βασικός παράγοντας για όλες τις πόλεις παγκοσμίως

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά. Το Τόκιο για παράδειγμα απέδειξε ότι η βύθισή του από 240 mm ετησίως τη δεκαετία του ’60 σε σχεδόν 10 mm τον χρόνο στις αρχές του 2000 ήταν αποτέλεσμα νόμων που πέρασαν περιορίζοντας την ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση.

Η Σανγκάη που βυθιζόταν κατά 2,6 μέτρα ανάμεσα σε 1921 και 1965, μείωσε το ετήσιο ποσοστό βύθισής της σε σχεδόν 5mm λαμβάνοντας μία σειρά από περιβαλλοντικά μέτρα.

Με πληροφορίες του Science