Διεθνή

Συνελήφθη να οδηγεί «μεθυσμένος» και αθωώθηκε – Ο οργανισμός του παράγει αλκοόλ

Συνελήφθη να οδηγεί «μεθυσμένος» και αθωώθηκε – Ο οργανισμός του παράγει αλκοόλ Φωτογραφία: UNSPLASH
Το σπάνιο σύνδρομο εντερικής ζύμωσης ήταν ο λόγος που απαλλάχθηκε ο οδηγός από όλες τις κατηγορίες.

Αστυνομικοί τον είχαν πιάσει να οδηγεί μεθυσμένος και όχι μόνο μία φορά. Ο οδηγός επέμενε ότι ήταν αθώος. Τώρα, δικαστήριο τον απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες, επειδή πάσχει από ένα σπάνιο σύνδρομο.

Δικαστήριο της Μπριζ πήρε αυτή την απόφαση για τον 40χρονο Βέλγο, καθώς απέδειξε ότι πάσχει από σύνδρομο εντερικής ζύμωσης (ABS), το οποίο έχει ως συνέπεια ο οργανισμός να παράγει αλκοόλ.

Οι τρεις γιατροί που τον εξέτασαν επιβεβαίωσαν αυτή τη διάγνωση για τον 40χρονος ο οποίος- από ατυχή σύμπτωση όπως είπε η δικηγόρος του, Άνσε Γκεσκιέρ- εργάζεται σε ζυθοποιείο.

Τον Απρίλιο του 2022 αστυνομικοί τον έπιασαν να οδηγεί «μεθυσμένος», καθώς το αλκοόλ στο αίμα του ήταν 0,91mg/l. Συνελήφθη ξανά ένα μήνα αργότερα, καθώς και πάλι το αλκοόλ στον οργανισμό του ήταν πάνω από το νόμιμο όριο, με 0,71mg/l. Το 2019 του επιβλήθηκε πρόστιμο και του αφαίρεσαν την άδεια οδήγησης για τους ίδιους λόγους. Ο 40χρονος πάντα δήλωνε ότι ήταν αθώος και πως δεν είχε πιει αλκοόλ.

Ο κατηγορούμενος- ο οποίος δεν κατονομάστηκε- δεν εμφάνιζε κανένα σύμπτωμα μέθης, σημείωσε ο δικαστής στην απόφασή του. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο παράγουν τον ίδιο τύπο αιθανόλης με αυτόν που υπάρχει στα ποτά, αλλά σε γενικές γραμμές βιώνουν σε μικρότερη κλίμακα τις συνέπειές του, εξήγησε η κλινική βιολόγος Λίζα Φλορίν.

Όσοι πάσχουν από το σύνδρομο εντερικής ζύμωσης δεν γεννιούνται με αυτό, αλλά μπορεί να το εμφανίσουν αν ήδη πάσχουν από άλλο γαστρεντερικό σύστημα. Η δικηγόρος του κατηγορούμενου σημείωσε ότι οι επιστήμονες εκτιμούν πως η πάθηση είναι υποδιαγνωσμένη, καθώς έχουν καταγραφεί μόλις 20 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.