Διεθνή

Ο Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί - Ο ρόλος της συζύγου του

Ο Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί - Ο ρόλος της συζύγου του Φωτογραφία: EPA/ OLIVIER HOSLET
Το πιθανότερο σενάριο είναι οι νέες εκλογές, αν παραιτηθεί ο Πέδρο Σάντσεθ, εκτιμά καθηγητής Πολιτικών Επιστημών.

Ο Πέδρο Σάνστεθ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τα δημόσια καθήκοντά του έως την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει πρωθυπουργός, αφού έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε έρευνα για τη σύζυγό του.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την απόφασή του τη Δευτέρα (29/4). «Πρέπει να κάνω μία παύση και να σκεφτώ. Χρειάζομαι επειγόντως μια απάντηση στην ερώτηση αν αυτό αξίζει (…) αν θα πρέπει να συνεχίσω να είμαι επικεφαλής της κυβέρνησης ή θα αποποιηθώ αυτή την τιμή», έγραψε σε επιστολή που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο X.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Σάντσεζ ήρθε λίγες ώρες αφού ισπανικό δικαστήριο έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα προκειμένου για τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μπεγκόνα Γκόμεζ, για αθέμιτη επιρροή και επιχειρηματική διαφθορά.

Η σοβαρότητα των επιθέσεων εναντίον του ίδιου και της συζύγου του απαιτούν μια μετρημένη απάντηση, ανέφερε ο Πέδρο Σάντσεθ και συμπλήρωσε ότι η σύζυγός του θα συνεργαστεί με την έρευνα προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά της.

{https://x.com/sanchezcastejon/status/1783181535337734409}

Το δικαστήριο δεν έδωσε λεπτομέρειες για την υπόθεση που αφορά την Μπεγκόνα Γκόμεζ, παρά μόνο ότι η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία της οργάνωσης κατά της διαφθοράς Manos Limpias (Καθαρά χέρια), ο ηγέτης της οποίας σχετίζεται με την ακροδεξιά.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η Μπεγκόνα Γκόμεζ χρησιμοποίησε την επιρροή της ως σύζυγος του πρωθυπουργού προκειμένου να εξασφαλίσει χορηγούς για μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Στην επιστολή του, ο Πέδρο Σάντσεθ στράφηκε και κατά των ηγετών του Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού Vox, κατηγορώντας τους ότι συνεργάστηκαν με εκείνους που κυκλοφορούν φήμες για τη σύζυγό του.

Πηγή από το Vox σχολίασε στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός «παίζει το θύμα» και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι εξασφάλισε την κυβέρνηση αμνηστεύοντας «εγκληματίες». «Αν θέλει να σκεφτεί, ας το κάνει, αλλά αφού παραιτηθεί», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Ο ριψοκίνδυνος Πέδρο Σάντσεθ και τα σενάρια

Ο 52χρονος είναι ριψοκίνδυνος πολιτικός που αρκετές φορές έχει αψηφήσει τις πιθανότητες για να εξασφαλίσει ή να διατηρήσει την εξουσία, σχολιάζει το Reuters.

Πέρυσι, προκήρυξε πρόωρες εκλογές όταν το Σοσιαλιστικό κόμμα είχε κακές επιδόσεις στις τοπικές κάλπες. Όταν το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες, αλλά δεν εξασφάλισε πλειοψηφία στις εκλογές του Ιουλίου, έκανε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με μικρότερα κόμματα για να κυβερνήσει, η οποία περιελάμβανε αμνηστία για Καταλανούς που ενεπλάκησαν στο κίνημα του 2017 για την ανεξαρτησία.

Αν τελικά ο Πέδρο Σάντσεθ παραιτηθεί, είναι πιθανό το κοινοβούλιο να επιλέξει κάποιο άλλο άτομο ως πρωθυπουργό. Όμως, δεδομένης της διάσπασης στο κοινοβούλιο, φαίνεται απίθανο να επικρατήσει κάποιος, εκτίμησε ο Λουίς Όριολς, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών. Το πιο πιθανό είναι να γίνουν νέες εκλογές, συμπλήρωσε.