Διεθνή

«Λευκός καπνός» μετά από δύο μήνες: Ο Μακρόν διόρισε πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ

«Λευκός καπνός» μετά από δύο μήνες: Ο Μακρόν διόρισε πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ
Δύο μήνες μετά τον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε τον Μισέλ Μπαρνιέ ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας.

Ο διορισμός του νέου Γάλλου πρωθυπουργού - που προέρχεται από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων που βγήκε... τέταρτο στις εκλογές - έρχεται έπειτα από εβδομάδες αυξανόμενων πιέσεων από όλες τις πολιτικές ομάδες για τον ορισμό ενός υποψηφίου.

Ο Μπαρνιέ είναι πρώην Ευρωπαίος επίτροπος και υπουργός Εξωτερικών του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Έχει διατελέσει επικεφαλής των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ είχε κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο Μπαρνιέ θα πρέπει τώρα να «επιβιώσει» μιας ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, που παραμένει διαιρεμένη σε τρία μπλοκ: τον αριστερό συνασπισμό NFP (που κέρδισε τις περισσότερες έδρες, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία), την κεντρώα ομάδα του Μακρόν και τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό.

«Κλοπή» καταγγέλλει ο Μελανσόν, «ναι» υπό προϋποθέσεις από την ακροδεξιά

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI) χαρακτήρισε τον διορισμό του Μπαρνιέ ως μια προσπάθεια του Μακρόν να «κλέψει» το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών από τους πολίτες.

«Αντί ο πρωθυπουργός να προέρχεται από τη συμμαχία που ήρθε πρώτη στις 7 Ιουλίου», διαμαρτυρήθηκε ο Μελανσόν, ο νέος πρωθυπουργός θα είναι «μέλος ενός κόμματος που ήρθε τελευταίο στις εκλογές».

«Αυτή θα είναι ουσιαστικά μια κυβέρνηση Μακρόν-Λε Πεν», τόνισε, καλώντας τους πολίτες να διαδηλώσουν κατά της απόφασης του Μακρόνπου σε κινητοποίηση που καλείται το Σάββατο.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) εμφανίζεται - όπως είναι φυσικό - περισσότερο θετικός στην υποψηφιότητα. 

«Θα κρίνουμε το πολιτικό του πρόγραμμα, τις δημοσιονομικές του αποφάσεις και τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του.  Θα ζητήσουμε λύσεις για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους Γάλλους - ακρίβεια, ασφάλεια και μετανάστευση - και επιφυλασσόμαστε για όλα τα πολιτικά μέσα δράσης εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», σχολίασε ο Ζορντάν Μπαρντέλα, πρόεδρος του RN, σε ανάρτησή του στο X.

{https://x.com/J_Bardella/status/1831654652711944224}

Σημειώνεται πως ο Μπαρνιέ από φιλοευρωπαίος και μετριοπαθής πολιτικός καριέρας, πραγματοποίησε μια (ακρο)δεξιά στροφή κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης προσπάθειάς του το 2021 να λάβει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές, υποστηρίζοντας πως η μετανάστευση είναι εκτός ελέγχου - άποψη που συμμερίζεται το RN.

Ο βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού Sebastien Chenu δήλωσε στο BFM ότι το ακροδεξιό κόμμα θα περιμένει να δει τι έχει να πει ο Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και για την αλλαγή του συστήματος ψηφοφορίας της Γαλλίας, ενώ ο συνάδελφός του Laurent Jacobelli, επίσης από το RN, δήλωσε ότι προϋπόθεση είναι να διαλυθεί το κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό.

«Το RN θέλει έναν πρωθυπουργό που θα δεσμευτεί να διαλύσει το συντομότερο δυνατό την Εθνοσυνέλευση και να καθιερώσει την αναλογική εκπροσώπηση (για τις βουλευτικές εκλογές)», δήλωσε ο Jacobelli στο TF1.