Διεθνή

Το φοιτητικό κύμα διαδηλώσεων στις ΗΠΑ αδειάζει τη δεξαμενή ψήφων του Μπάιντεν

Το φοιτητικό κύμα διαδηλώσεων στις ΗΠΑ αδειάζει τη δεξαμενή ψήφων του Μπάιντεν Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η άγρια καταστολή έφερε αποτέλεσμα για τις διοικήσεις των πανεπιστήμιων, αλλά στερεί ψήφους από τον Τζο Μπάιντεν

Η άγρια καταστολή φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών σε κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, που έχει οδηγήσει σε περισσότερες από 2.200 συλλήψεις τις τελευταίες εβδομάδες, αφαιρεί πολλές ψήφους από τη δεξαμενή των νέων ψηφοφόρων του Τζο Μπάιντεν, με το κίνημα διαμαρτυρίας να μεταφέρεται και στην Ευρώπη.

Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν τις εκκαθαρίσεις των καταυλισμών στις πανεπιστημιουπόλεις, χρησιμοποίησαν κάθε... θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε αστυνομικός που πυροβόλησε μέσα στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης.

ucla4 474f9 bd6ee

Σύμφωνα με το AP, ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης. Οπως ισχυρίστηκε ο ίδιος ο αστυνομικός, προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει τον φακό που ήταν κοντά στο όπλο του και πυροβόλησε... κατά λάθος. Ευτυχώς η σφαίρα βρήκε στόχο έναν... τοίχο.

Περισσότερα από 100 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της καταστολής στο Κολούμπια.

{https://x.com/JeffSharlet/status/1785916615529279891}

Χάος στο UCLA

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, αστυνομικοί επιτέθηκαν εναντίον πλήθους διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, θέτοντας υπό κράτηση τουλάχιστον 200 διαδηλωτές, αφού εκατοντάδες αψήφησαν τις εντολές να αποχωρήσουν, ενώ ορισμένοι σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες καθώς η αστυνομία έριχνε κρότου λάμψης για να διαλύσει το πλήθος.
Η αστυνομία διέλυσε το οδόφραγμα ενός οχυρωμένου καταυλισμού από κόντρα πλακέ, παλέτες, μεταλλικούς φράχτες και κάδους απορριμμάτων, και στη συνέχεια «γκρέμισε» στέγαστρα και σκηνές.

Μία μέρα πριν, αστυνομικοί είχαν εισβάλει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη ύστερα από αίτημα των πανεπιστημιακών Αρχών και εντολή του δημάρχου της πόλης. Απομάκρυναν τους φοιτητές από κτίριο που είχαν καταλάβει, συλλαμβάνοντας πάνω από 300 άτομα.

Στο Κολούμπια εκκινεί διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης κατά του προέδρου του πανεπιστημίου, Minouche Shafik.

28634835 fbfc6

Αντιδρά το Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει τις διαμαρτυρίες αντισημιτικές, ενώ οι επικριτές του Ισραήλ λένε ότι χρησιμοποιεί αυτούς τους ισχυρισμούς για να «φιμώσει». Αν και ορισμένοι διαδηλωτές καταγραφεί από κάμερες να κάνουν αντισημιτικά σχόλια, οι διοργανωτές των διαδηλώσεων - μερικοί από τους οποίους είναι Εβραίοι- μιλούν για ένα ειρηνικό κίνημα που έχει ως στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και τη διαμαρτυρία για τον πόλεμο.

Ο Μπάιντεν... μίλησε

Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπασε χθες τη σιωπή του. «Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν αλλά όχι να προκαλούν χάος», είπε σε μία σύντομη ομιλία του για τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

«Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να περπατούν στην πανεπιστημιούπολη με ασφάλεια χωρίς να φοβούνται ότι θα τους επιτεθεί κάποιος», τόνισε.

«Δεν είμαστε ένα αυταρχικό έθνος που φιμώνει τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, οι ειρηνικές διαμαρτυρίες είναι η καλύτερη παράδοση, αλλά ούτε εμείς είμαστε μια άνομη χώρα και πρέπει να επικρατήσει τάξη», υπογράμμισε.

Αρχή... δίχως τέλος

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στο πανεπιστήμιο Κολούμπια στις 17 Απριλίου με φοιτητές που ζητούν τον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, όπου έχουν πεθάνει περισσότεροι από 34.000 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Στις 18 Απριλίου, η αστυνομία της Νέας Υόρκης εκκαθάρισε τον αρχικό καταυλισμό της Κολούμπια και συνέλαβε περίπου 100 διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές έστησαν νέες σκηνές και αψήφησαν τις απειλές για διαγραφή τους, ενώ κλιμάκωσαν τις ενέργειές τους νωρίς την Τρίτη καταλαμβάνοντας το Hamilton Hall, ένα κτίριο που είχε καταληφθεί ξανά το 1968 στις μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις για το Βιετνάμ.

Περίπου 20 ώρες αργότερα, αστυνομικοί εισέβαλαν στον χώρο.

Προηγήθηκε πολύωρη αντιπαράθεση, καθώς οι αστυνομικοί προειδοποιούσαν μέσω μεγαφώνων ότι θα προχωρήσουν σε συλλήψεις αν δεν τον «διαλύσουν». Εκατοντάδες αποχώρησαν οικειοθελώς, ενώ στον χώρο παρέμειναν 200 άτομα που τελικά συνελήφθησαν.

Δύσκολη εξίσωση για Μπάιντεν

Σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, η πολιτική του Τζο Μπάιντεν και των Δημοκρατικών έναντι του Ισραήλ, η οποία οδήγησε χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα σε διαμαρτυρίες, μπορεί να επηρεάσει την ψήφο των νέων και να βλάψει τις πιθανότητες επανεκλογής του, προειδοποιούν ειδικοί, σε μια εκλογική αναμέτρηση που ήδη αναμένεται να είναι δύσκολη.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν με αίτημα τα πανεπιστήμια να κόψουν κάθε οικονομικό δεσμό με το Ισραήλ. Καθώς όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε να υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό το Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής των φοιτητών (-νέων ψηφοφόρων). Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη των νέων σε ηλικία Αμερικανών προς τον Μπάιντεν έχει μειωθεί από το 2020.

«Η πραγματική απειλή για τον Μπάιντεν είναι ότι οι νεότεροι ψηφοφόροι, ιδίως αυτοί με πανεπιστημιακή μόρφωση, δεν θα τον υποστηρίξουν στις εκλογές», δήλωσε ο Τζόναθαν Ζίμερμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

«Δεν περιμένων ότι οι διαδηλωτές στα πανεπιστήμια θα ψηφίσουν τον Τραμπ, σχεδόν κανένας από αυτούς δεν θα το κάνει. Δεν είναι αυτός ο κίνδυνος. Ο κίνδυνος είναι πολύ πιο απλός: ότι απλώς δεν θα ψηφίσουν».

Η συμμετοχή θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να κερδίσει ο Μπάιντεν τις εκλογές του Νοεμβρίου, δεδομένου ότι η βάση του Τραμπ είναι «μπετόν», και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο χειρισμός του Μπάιντεν της κατάστασης στη Γάζα, του κοστίζει ήδη.

27914089 f9865

Η... χιονοστιβάδα έφθασε Ευρώπη - και όχι μόνο

Το κύμα φοιτητικών διαδηλώσεων έχει περάσει και στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες. Στη Βρετανία, διαμαρτυρίες έγιναν σε αρκετά πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων σε Σέφιλντ, Μπρίστολ, Λιντς και Νιούκαστλ.

{https://x.com/are_eb/status/1786023968748491058}

Οι φοιτητές στη Βρετανία ζητούν από τα πανεπιστήμια να απεμπλακούν από εταιρείες που προμηθεύουν με όπλα το Ισραήλ ή και να διακόψουν τις σχέσεις τους με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Είχε προηγηθεί το Παρίσι. Οι φοιτητές του Sciences Po, ενός εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων της Γαλλίας, έχουν πραγματοποιήσει πολλές διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στη Γάζα.

{https://x.com/JLMelenchon/status/1783793125242122471}

Την προηγούμενη εβδομάδα το πανεπιστήμιο ζήτησε την παρέμβαση της αστυνομίας στο Sciences Po. Τη Μεγάλη Δευτέρα η αστυνομία επίσης διέλυσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στην οποία οι μετέχοντες ζητούσαν να σταματήσει ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ.

Διαμαρτυρίες έχουν διοργανωθεί σε πανεπιστήμια του Καναδά, της Αυστραλίας, του Λιβάνου και της Ινδίας τις τελευταίες ημέρες.

Στο πανεπιστήμιο του Όσλο, φοιτητές έστησαν σκηνές σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Παλαιστίνη και ζητούν από το εκπαιδευτικό ίδρυμα να μην συνεργάζεται με το Ισραήλ σε πρότζεκτς.

Παρατηρητής η Αστυνομία στην Αυστραλία

Εκατοντάδες άνθρωποι που διαμαρτύρονται κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα συγκεντρώθηκαν σήμερα σε ένα από κορυφαία πανεπιστήμια της Αυστραλίας, ζητώντας από το εκπαιδευτικό ίδρυμα να προχωρήσει σε αποεπενδύσεις από εταιρίες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ.

Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές έστησαν την περασμένη εβδομάδα καταυλισμό έξω από το βασικό κτίριο του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Αντίστοιχοι καταυλισμοί στήθηκαν σε πανεπιστήμια στη Μελβούρνη, την Καμπέρα και άλλες πόλεις της Αυστραλίας.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η αστυνομία απομάκρυνε με τη βία δεκάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων σε διάφορα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα σημεία διαμαρτυρίας στην Αυστραλία επικρατεί ηρεμία με περιορισμένη παρουσία της αστυνομίας.

Σήμερα, διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία ζητώντας από το Πανεπιστήμιο της Σίδνεϊ να προχωρήσει σε αποεπενδύσεις από εταιρίες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ, απηχώντας τα αιτήματα φοιτητών από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία.

Ο αντιπρύτανης τους Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Μαρκ Σκοτ δήλωσε χθες σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο καταυλισμός υπέρ των Παλαιστινίων μπορεί να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη εν μέρει διότι δεν υπάρχει η βία που παρατηρείται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.