Διεθνή

Μπάιντεν για διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια: «Δεν είμαστε ένα αυταρχικό έθνος που φιμώνει τους ανθρώπους»

Μπάιντεν για διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια: «Δεν είμαστε ένα αυταρχικό έθνος που φιμώνει τους ανθρώπους» Φωτογραφία: EPA/ CHRIS KLEPONIS
«Η βίαιη διαδήλωση δεν προστατεύεται. Οι ειρηνικές διαδηλώσεις προστατεύονται» είπε μεταξύ άλλων ο Τζό Μπάιντεν μιλώντας για τις διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια.

«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν αλλά όχι να προκαλούν χάος», είπε ο Τζο Μπάιντεν σε μία σύντομη ομιλία του για τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

«Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να περπατούν στην πανεπιπστημιούπολη με ασφάλεια χωρίς να φοβούνται ότι θα τους επιτεθεί κάποιος» είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του για τις διαμαρτυρίες που έχουν σαρώσει τις πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ λέγοντας πως «Δεν είμαστε ένα αυταρχικό έθνος που φιμώνει τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, οι ειρηνικές διαμαρτυρίες είναι η καλύτερη παράδοση, αλλά ούτε εμείς είμαστε μια άνομη χώρα και πρέπει να επικρατήσει τάξη».

{https://twitter.com/atrupar/status/1786051845468618805}

Συνέχισε δε, λέγοντας πως «οι Αμερικανοί πληγώθηκαν» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για αντισημιτισμό ή απειλές για βία κατά Εβραίων φοιτητών. Δεν υπάρχει χώρος για ισλαμοφοβία ή διακρίσεις κατά Αράβων Αμερικανών ή Παλαιστινίων Αμερικανών» πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε έναν πολύ σύντομο λόγο, και όταν ρωτήθηκε αν οι διαδηλώσεις θα αλλάξουν τη στάση του για τη Γάζα, είπε όχι και συνέχισε να μιλά ενώ προχωρούσε προς την πόρτα.

Καθώς περπατούσε οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν θα πρέπει να επέμβει η εθνική φρουρά στις παρνεπιστημιουπόλεις και ήταν κάθετος στην απάντησή του λέγοντας πως «όχι. Είναι ενάντια στον νόμο η βία κατά των διαδηλωτών. Η βίαιη διαδήλωση δεν προστατεύεται. Οι ειρηνικές διαδηλώσεις προστατεύονται» σημείωσε.

«Η καταστροφή της περιουσίας δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία» είπε ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι «ο βανδαλισμός, η καταπάτηση, το να σπας παράθυρα, να κλείνεις τις πανεπιστημιουπόλεις, να αναγκάζεις σε ακύρωση των μαθημάτων και των αποφοιτήσεων, Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία».

{https://twitter.com/WhiteHouse/status/1786050099505733646}