Διεθνή

Γάζα: Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση Κατάρ- Αιγύπτου για εκεχειρία, η αντίδραση του Ισραήλ

Γάζα: Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση Κατάρ- Αιγύπτου για εκεχειρία, η αντίδραση του Ισραήλ Φωτογραφία: EPA/ HAITHAM IMAD
Ο Μπάιντεν πίεσε τον Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα, στη νότια Γάζα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την πρόταση της Αιγύπτου και του Κατάρ για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που όλα δείχνουν ότι μετρά αντίστροφα ο χρόνος για χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαμάς ανέφερε ότι ο επικεφαλής της, Ισμαΐλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου ότι αποδέχονται την πρότασή τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι περιλαμβάνει αυτή η πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Όμως, η πρώτη αντίδραση από το Ισραήλ δεν είναι ενθαρρυντική. Αξιωματούχος δήλωσε ότι η Χαμάς ενέκρινε μία «ηπιότερη» αιγυπτιακή πρόταση, που δεν είναι αποδεκτή από το Ισραήλ, μεταδίδει το Reuters.

Πιέσεις Μπάιντεν σε Νετανιάχου να μην εισβάλει στη Ράφα

Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ώρες αφού οι Ισραηλινοί έδωσαν εντολή εκκένωσης τμημάτων της Ράφα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πίεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας επίθεση στην πόλη της νότιας Γάζας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την «ξεκάθαρη θέση του» για τη Ράφα, ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει σε εισβολή αν δεν δείξει πρώτα πώς θα προστατεύσει τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν βρει καταφύγιο εκεί. Η εντολή για εκκένωση τμημάτων της Ράφα αναζωπύρωσε τους φόβους για χερσαία επίθεση στην περιοχή, κάτι που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις.

Βομβαρδισμοί στη Ράφα

Σήμερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ενέτεινε τους βομβαρδισμούς δύο συνοικιών της Ράφα, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, «συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και έχουν ενταθεί από σήμερα το πρωί», ανέφερε ο Άχμεντ Ρεντουάν, εκπρόσωπος Τύπου της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας.

Οι δύο συνοικίες που μπήκαν στο στόχαστρο- οι Αλ Σούκα και Αλ Σαλάμ- είναι ανάμεσα σε εκείνες για τις οποίες ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή εκκένωσης, ανέφερε ο ίδιος.