Διεθνή

Ισραήλ: Τέλος χρόνου για τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο - Προχωράμε τις επιχειρήσεις στη Ράφα

Ισραήλ: Τέλος χρόνου για τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο - Προχωράμε τις επιχειρήσεις στη Ράφα Φωτογραφία: EPA/ ABIR SULTAN
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ισραήλ ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο έχουν λήξει.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιστρέφει από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα και το Ισραήλ θα προχωρήσει στις επιχειρήσεις του στη Ράφα, αποκαλύπτει το Reuters.

Ειδικότερα, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι ο τελευταίος γύρος έμμεσων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών έληξε και το Ισραήλ θα προχωρήσει στην επιχείρησή του στη Ράφα και σε άλλα μέρη της Λωρίδας της Γάζας όπως είχε προγραμματιστεί.

Από την πλευρά τους αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας ανέφεραν στο Reuters ότι υπήρξε κάποια πρόοδος όχι όμως συμφωνία, ενώ η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε για τη Ντόχα για διαβουλεύσεις, κατηγορώντας το Ισραήλ για την έλλειψη συμφωνίας. 

Ήδη ισραηλινά άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές της Ράφα την Πέμπτη, δήλωσαν Παλαιστίνιοι κάτοικοι, αφού ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παραδώσουν τις βόμβες στο Ισραήλ εάν οι δυνάμεις του πραγματοποιήσουν μεγάλη εισβολή στην νότια πόλη της Γάζας.

Τι σημαίνει η απειλή Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέστειλε την αποστολή βομβών στο Ισραήλ για να αποτρέψει τη χρήση τους στη Ράφα. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι 1.800 βόμβες των 2.000 λιβρών και 1.700 βόμβες των 500 λιβρών παρακρατούνται και ότι εξετάζεται αν θα ανασταλούν μελλοντικές μεταφορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ και επιτάχυναν τις παραδόσεις μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς.

Από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχουν ήδη σκοτωθεί σχεδόν 35.000 Παλαιστίνιοι και ΄΄έχουν τραυματιστε΄ί σχεδόν 80.000, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, δήλωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς.

stratos-israel_6ee29.jpg

Ράφα: Τουλάχιστον 20 αεροπορικές επιδρομές σήμερα

Στη Ράφα, άμαχοι αναφέρουν ότι ακούνε συνεχώς τους βομβαρδισμούς, από τανκ και μαχητικά αεροσκάφη. Σήμερα, Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει τουλάχιστον 20 αεροπορικές επιθέσεις και 12 βομβαρδισμοί από τεθωρακισμένα. Υπάρχουν αναφορές ότι τα ισραηλινά τανκ συγκεντρώνονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από τη στιγμή που το Ισραήλ ενέτεινε τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και υπάρχει ανησυχία ότι αυτοί οι άνθρωποι που εκτοπίζονται ξανά θα καταλήξουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, όπου δεν θα έχουν ούτε τα βασικά για να ζήσουν.

ektopismenoi1_67a01.jpg

«Υπάρχει μεγάλος φόβος. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι αυτοκίνητα, κάρα με γαϊδούρια και ανθρώπους που περπατάνε. Κάποιοι ήδη έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές και προσπαθούν να μεταφέρουν υλικά για να φτιάξουν καταφύγια. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για 300.000 ανθρώπους μέσα σε λίγες ημέρες», ανέφερε αξιωματούχος του ΟΗΕ που βρίσκεται στη Ράφα.

«Δεν υπάρχει μέρος που μπορούν να πάνε τόσοι άνθρωποι το οποίο να είναι ασφαλές και να τους παρέχει τα βασικά που είναι απαραίτητα για να ζήσουν», συμπλήρωσε.

ektopismenoi3_e51fa.jpg

Ισραήλ: Το μήνυμα του υπουργού Άμυνας σε «εχθρούς και φίλους»

Στο Ισραήλ, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ διεμήνυσε σε «φίλους και εχθρούς» ότι η χώρα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχει τους πολεμικούς στόχους της στη Γάζα.

Η δήλωσή του έρχεται ως απάντηση στις πιέσεις της Ουάσινγκτον να σταματήσουν οι επιχειρήσεις στη Ράφα. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα διακόψει τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ αν ο στρατός μπει στη Ράφα.

«Απευθύνομαι στους εχθρούς του Ισραήλ καθώς και στους καλύτερους φίλους μας και λέω: το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να υποταχθεί. Θα σταθούμε δυνατοί, θα επιτύχουμε τους στόχους μας, θα χτυπήσουμε τη Χαμάς, θα χτυπήσουμε τη Χεζμπολάχ και θα επιτύχουμε την ασφάλεια», δήλωσε ο Γιόαβ Γκάλαντ.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν έχουμε άλλη χώρα. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να υπερασπιστούμε τους πολίτες του Ισραήλ, να απομακρύνουμε τις σατανικές απειλές εναντίον μας και να αντισταθούμε σε αυτούς που προσπαθούν να μας καταστρέψουν», πρόσθεσε.