Διεθνή

«Στέλνετε τα παιδιά μας σε παγίδα θανάτου στη Ράφα» - Γονείς 900 Ισραηλινών στρατιωτών υπογράφουν επιστολή

«Στέλνετε τα παιδιά μας σε παγίδα θανάτου στη Ράφα» - Γονείς 900 Ισραηλινών στρατιωτών υπογράφουν επιστολή Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζεται για μια μεγάλη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, οι γονείς των Ισραηλινών στρατιωτών κάνουν έκκληση στον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας να σταματήσει αυτή την αποστολή θανάτου

Οι γονείς περισσότερων από 900 ισραηλινών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στη Γάζα υπογράφουν επιστολή με την οποία καλούν τον στρατό του Ισραήλ να ματαιώσει τη χερσαία επίθεση στη Ράφα, χαρακτηρίζοντάς την «παγίδα θανάτου» για τα παιδιά τους. Μια επιστολή που μέχρι στιγμής έχει μείνει αναπάντητη...

«Είναι προφανές σε οποιονδήποτε διαθέτει κοινή λογική ότι έπειτα από μήνες προειδοποιήσεων και ανακοινώσεων σχετικά με μια εισβολή στη Ράφα, υπάρχουν δυνάμεις στην άλλη πλευρά που προετοιμάζονται για να χτυπήσουν τα στρατεύματά μας», αναφέρει η επιστολή, που εστάλη στις 2 Μαΐου.

«Οι γιοι μας είναι σωματικά και ψυχικά εξαντλημένοι», αναφέρει η επιστολή, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, και στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), αντιστράτηγο Χέρζι Χαλέβι. «Και τώρα, σκοπεύετε να τους στείλετε σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση; ... Αυτό δεν φαίνεται να είναι τίποτα λιγότερο από απερισκεψία».

Η επιστολή υπογράφηκε αρχικά από τους γονείς περίπου 600 στρατιωτών, αλλά τις τελευταίες ημέρες προστέθηκαν ακόμη 300 υπογραφές.

«Η Ράφα είναι μια παγίδα θανάτου», δήλωσε η Ανάτ, μητέρα ενός Ισραηλινού στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων που βρίσκεται στη Γάζα. «Η Χαμάς είχε πολύ χρόνο για να προετοιμαστεί για τη δολοφονία των στρατιωτών μας. Είμαστε πολύ ανήσυχοι».

«Τους πρώτους μήνες του πολέμου υποστηρίξαμε όλη την επιχείρηση. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να πολεμήσουμε και να απαλλαγούμε από τη Χαμάς στη Γάζα. Αλλά τους τελευταίους μήνες, καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει σαφές σχέδιο», προσθεσε.

28686742 3db77

Μητέρα διοικητή: Μου έστειλε μήνυμα ο γιος μου ότι είναι εν κινήσεις προς τη Ράφα

Οι IDF έχουν καλέσει περίπου 360.000 εφέδρους για να συμμετάσχουν στη μάχη κατά της Χαμάς. Δεν είναι σαφές πόσοι ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονται στη Γάζα.

Η Ιντίτ, η μητέρα ενός ισραηλινού διοικητή, δήλωσε: «Ο γιος μου μου έστειλε ένα μήνυμα στο WhatsApp πριν από λίγα λεπτά. Βρίσκονται εν κινήσει προς τη Ράφα, μου είπε. Και είμαι τρομοκρατημένη. Δεν είμαστε εναντίον της μάχης κατά της Χαμάς, αλλά η είσοδος στη Ράφα δεν δικαιολογεί αυτή την αποστολή».

Η Ιντίτ είπε ότι ο γιος της δεν ήθελε να μπει στη Ράφα, «αλλά θα το κάνει, επειδή είναι πιστός στο στρατό».

«Απαντήσεις μόνο στους γονείς των πεσόντων»

Περισσότεροι από 34.500 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης, η οποία έχει προκαλέσει μαζικές καταστροφές σε κατοικίες, νοσοκομεία, τζαμιά και σχολεία. Ο πόλεμος ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, εκ των οποίων περίπου το ένα τέταρτο ήταν στρατιώτες. Περισσότεροι από 600 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.

Οι ισραηλινές αρχές δεν απάντησαν ποτέ στην επιστολή των γονέων των στρατιωτών. Ωστόσο, μιλώντας την Κυριακή σε μια τελετή για την Ημέρα Μνήμης στο Δυτικό Τείχος στην Ιερουσαλήμ, ο Χαλέβι δήλωσε ότι είναι υπεύθυνος για την παροχή απαντήσεων στις οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν.

«Είμαι ο διοικητής που έστειλε τους γιους και τις κόρες σας στη μάχη από την οποία δεν επέστρεψαν», είπε. «Κουβαλάω καθημερινά μαζί μου τη μνήμη των πεσόντων και είμαι υπεύθυνος να απαντήσω στα αιχμηρά ερωτήματα που σας κρατούν ξύπνιους».

28627537 e01b2

Ράφα, το «τελευταίο οχυρό» ή «παγίδα θανάτου»;

Με τα πόδια, με αυτοκίνητα, τρίκυκλα και όποιο άλλο μέσο είναι διαθέσιμο, Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να φεύγουν από τομείς της Ράφας, για να προσπαθήσουν να βρουν αλλού καταφύγιο.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) αναφέρει ότι σχεδόν 360.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα.

«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος να πάει κανείς. Δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια χωρίς κατάπαυση του πυρός», ανέφερε η υπηρεσία σε ανάρτησή της στο X.

{https://x.com/UNRWA/status/1789917117044633987}

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε τις πιέσεις των ΗΠΑ να αναστείλει μια πλήρους κλίμακας επίθεση στην πόλη, όπου σχεδόν 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο.

Το Ισραήλ έχει παρουσιάσει την πόλη ως το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, λέγοντας ότι πρέπει να εισβάλει για να πετύχει τους στόχους του, δηλαδή να διαλύσει την οργάνωση, και να επιστρέψουν δεκάδες όμηροι.

Η επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε «χάος», «αναρχία» και «τεράστιες ζημιές» για τον άμαχο πληθυσμό, χωρίς «να επιλύσει το πρόβλημα της Χαμάς», προειδοποίησε χθες Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.