Διεθνή

«Ναι» στις διαπραγματεύσεις με Ουκρανία λέει ο Πούτιν

«Ναι» στις διαπραγματεύσεις με Ουκρανία λέει ο Πούτιν
«Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για την Ουκρανία», φέρεται να δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης παραμονή της προγραμματισμένης επίσκεψής του στο Πεκίνο, αναφέρει το Associated Press (AP).

«Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για την Ουκρανία, αλλά οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των χωρών που εμπλέκονται στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας», ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το διήμερο ταξίδι του Ρώσου ηγέτη αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη.

Το Κρεμλίνο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, ο Πούτιν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ «θα έχουν μια ευρεία συζήτηση και θα καθορίσουν τα βήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας και επίσης θα έχουν μια λεπτομερή ανταλλαγή απόψεων για τα πιο οξυμένα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα».

Πιθανή συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μπορεί να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε νωρίτερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο.

«Αν ο Πούτιν έδειχνε ενδιαφέρον να εμπλακεί σοβαρά σε διαπραγματεύσεις, είμαι σίγουρος ότι οι Ουκρανοί θα ανταποκρίνονταν σε αυτό», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει σθεναρά μια προγραμματισμένη ουκρανική ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία που έχει οριστεί για τον επόμενο μήνα και θα εκπροσωπηθεί «σθεναρά» εκεί.

Συμφωνία ασφαλείας ΗΠΑ-Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ μπορεί να υπογράψουν διμερή συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία εντός εβδομάδων, δήλωσε επίσης ο Άντονι Μπλίνκεν.

Οπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο, η «πολλή δουλειά» για τη συμφωνία έχει ήδη γίνει.

Με πληροφορίες από Guardian