Διεθνή

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ: 16 γυναίκες τον καταγγέλλουν για σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ: 16 γυναίκες τον καταγγέλλουν για σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση Φωτογραφία: EPA/ ALBA VIGARAY
Τουλάχιστον οι μισές από τις γυναίκες ήταν ανήλικες την εποχή που φέρεται να έγιναν τα περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης που καταγγέλλουν σε βάρος του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ.

Χορήγηση ναρκωτικών σε γυναίκες προτού κάνει σεξ μαζί τους, δίχως να μπορούν να συναινέσουν, αποπλάνηση ανήλικης, σεξουαλικής φύσεως αγγίγματα πάνω στη σκηνή. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις καταγγελίες σε βάρος του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, που έκαναν 16 γυναίκες.

Σύμφωνα με έρευνα του Guardian, τουλάχιστον οι μισές από αυτές αναφέρουν ότι ήταν ανήλικες- ακόμα και 15 ετών- την εποχή που φέρεται να έγιναν τα καταγγελλόμενα περιστατικά, από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 έως το 2014.

Τρεις γυναίκες καταγγέλλουν ότι τις νάρκωσε προτού κάνει σεξ μαζί τους, με συνέπεια να νιώθουν ότι δεν ήταν σε θέση να συναινέσουν. Η έρευνα της βρετανικής εφημερίδας βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 100 ανθρώπους, δικαστικά έγγραφα και αρχεία της αστυνομίας.

Ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ αρνείται τις καταγγελίες σε βάρος του. Δικηγόροι του 67χρονου δήλωσαν ότι εκείνος «ποτέ δεν ενήργησε απρεπώς απέναντι σε οποιοδήποτε, πόσο μάλλον οποιονδήποτε ανήλικο». Σημείωσαν ότι είναι υποστηρικτής του #MeToo και πως στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί «ψευδείς ισχυρισμοί» σε βάρος του.

Οι καταγγελίες σε βάρος του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ

Καταγγελίες σε βάρος του έχουν γίνει και στο παρελθόν. Η μία από τις 16 γυναίκες, η Μπρίτνεϊ Λιούις, μίλησε δημοσίως το 2018, καταγγέλλοντας ότι τη νάρκωσε και της επιτέθηκε σεξουαλικά το 1988, όταν εκείνη ήταν ένα 17χρονο μοντέλο. Ο Κόπερφιλντ το είχε διαψεύσει.

Άλλη γυναίκα είπε στον Guardian ότι είχε παρόμοια εμπειρία. Ανέφερε ότι η ίδια και μια φίλη της ναρκώθηκαν και πως καμία τους δεν μπορούσε να συναινέσει προτού ο Κόπερφιλντ κάνει σεξ μαζί τους. Οι δικηγόροι του το διέψευσαν και υποστήριξαν ότι τα ναρκωτικά «δεν είναι κομμάτι του κόσμου του».

Σε άλλες τέσσερις περιπτώσεις, γυναίκες κατήγγειλαν ότι ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ τις θώπευσε ή τις ανάγκασε να τον αγγίξουν με σεξουαλικό τρόπο επί σκηνής, κατά τη διάρκεια των παραστάσεών. Οι τρεις ήταν ανήλικες την εποχή των καταγγελλόμενων περιστατικών.

Συγγενείς μίας 15χρονης, οι οποίοι ήταν στο κοινό, δήλωσαν ότι τον είδαν να πιάνει το στήθος της. Οι δικηγόροι του απάντησαν ότι οι ισχυρισμοί πως άγγιξε απρεπώς γυναίκες είναι «όχι μόνο απολύτως ψευδείς αλλά και εντελώς παράλογοι».

Η Φάλον Θόρντον, που είναι 38 χρονών σήμερα, περιέγαψε ότι ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ πίεσε το στήθος της επί σκηνής, σε παράστασή του στο Λας Βέγκας, τον Ιανουάριο του 2014. Έκανε καταγγελία στην αστυνομία, αλλά πιστεύει ότι δεν την πήραν ποτέ σοβαρά. Από την αστυνομία του Λας Βέγκας είπαν στον Guardian ότι η υπόθεση έκλεισε εξαιτίας «ανεπαρκών αποδείξεων».

Κοινά στοιχεία στις καταγγελίες

Η έρευνα της βρετανικής εφημερίδας ανέδειξε πολλά κοινά στοιχεία στις καταγγελίες σε βάρος του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ.

Αρκετές γυναίκες είπαν ότι τους υποσχέθηκε να τις βοηθήσει στην καριέρα τους στο μόντελινγκ ή τη βιομηχανία του θεάματος και πως προσπάθησε να κρατήσει επαφή με τις ίδιες και τους γονείς τους.

Μία από τις γυναίκες, η Κάρλα, είπε ότι αφού γνώρισε τον Κόπερφιλντ σε παράστασή του το 1991- όταν εκείνη ήταν 15 ετών- άρχισε να της τηλεφωνεί αργά τη νύχτα. Της έστελνε δώρα και εισιτήρια για τις παραστάσεις του και όταν έγινε 18 ετών έκαναν συναινετικό σεξ. Ήταν η πρώτη της σεξουαλική επαφή. Τώρα πιστεύει ότι την αποπλάνησε.

Οι δικηγόροι του λένε ότι επρόκειτο για νόμιμη, συναινετική σχέση, που διήρκεσε τέσσερα χρόνια και αρνούνται όποιον υπαινιγμό για αποπλάνηση.