Διεθνή

Γάζα: 600.000 οι εκτοπισμένοι από τη Ράφα μέσα σε 10 ημέρες

Γάζα: 600.000 οι εκτοπισμένοι από τη Ράφα μέσα σε 10 ημέρες Φωτογραφία: EPA/ HAITHAM IMAD
Συνεχίζει η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, σφοδρές μάχες στην κεντρική Γάζα και στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Περίπου 600.000 άνθρωποι- δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας- έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα τις τελευταίες δέκα ημέρες, ενώ συνεχίζεται η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ, δήλωσε ο Φαρχάν Χακ, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Χερσαίες επιχειρήσεις και σφοδρές μάχες γίνονται επίσης, σύμφωνα με αναφορές, στο Ντέιρ Αλ Μπάλα- στην κεντρική Γάζα- αλλά και στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Πολλές από τις οικογένειες αμάχων που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν τις τελευταίες ημέρες είχαν ήδη εκτοπιστεί μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς.

«Ανεξάρτητα από το αν θα μετακινηθούν ή θα μείνουν, οι άμαχοι στη Γάζα πρέπει να προστατεύονται. Όλα τα μέρη πρέπει να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι βασικές ανάγκες των πολιτών -συμπεριλαμβανομένης της τροφής, της στέγης, του νερού και της υγείας- πρέπει να ικανοποιούνται, όπου κι αν βρίσκονται», τόνισε ο Φαρχάν Χακ.

Η πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες υγείας συνεχίζει να συρρικνώνεται στη Γάζα, επεσήμανε. «Σύμφωνα με συνεργάτες μας, το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη Ράφα είναι εκτός λειτουργίας από σήμερα. Υπάρχουν τώρα οκτώ λειτουργικά νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου ενός που μόλις ιδρύθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, σε συντονισμό με την Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της συντριπτικής κλίμακας αναγκών στη Ράφα», συμπλήρωσε.